Tuesday 23 June 2009

Pacatul originar - Suntem condamnati de pacatul comis de Adam si Eva?

Multi oameni cred ca Biblia propovaduieste ca oamenii sunt condamnati pe baza pacatului originar comis de Adam si Eva. Aceasta doctrina, a pacatului originar, se bazeaza in primul rand pe Epistola catre Romani, a apostolului Pavel. In aceasta scrisoare ne spune ca "printr-o singura greseala a venit o osanda care a lovit pe toti oamenii.." (1). Scos din context, se pare ca Pavel sugereaza ca toti oamenii sunt condamnati din cauza pacatului savarsit de Adam. Acest articol va examina ce a spus Pavel in context si cum se impaca cu restul teologiei biblice.

Care a fost pacatul originar?

Dumnezeu i-a creat pe Adam si Eva si i-a pus intr-o gradina (2) cu numerosi pomi fructiferi (3), pe care El ii crease, din care puteau manca orice, cu exceptia fructelor unui singur copac (4). Desi Adam si Eva nu cunosteau conceptul de bine si rau, in mod evident stiau ce inseamna neascultarea, din moment ce Eva i-a spus sarpelui: "Dar despre rodul pomului din mijlocul grădinii, Dumnezeu a zis: "Să nu mâncaţi din el, şi nici să nu vă atingeţi de el, ca să nu muriţi." (Geneza 3:3). Din afirmatia ei, este clar ca Eva stia ca nu ar trebui sa manance acel fruct. De fapt, ea chiar a adaugat "sa nu il atingi" la porunca data de Dumnezeu, lucru pe care Dumnezeu nu il poruncise. Asadar, pacatul originar consta in neascultare, inselarea increderii si lipsa de loialitate fata de Dumnezeu (5).

Romani capitolul 5

In capitolul 5 din epistola catre Romani, Pavel descrie cum suntem iertati de pacate pe baza credintei in Domnul Isus Hristos (6), care a venit pe pamant, sacrificandu-se pentru pacatele omenirii (7). Acest capitol ne arata cum am ajuns in situatia actuala, inapoi la "parintii nostri", care au comis primele pacate. Scopul lui Pavel este sa compare pacatul si pacatosul cu mantuirea oferita prin Rascumparatorul nostru. In acest capitol, Pavel afirma foarte clar ca, desi Adam si Eva au comis primul pacat, noi suntem vinovati pe baza propriului pacat:

De aceea, după cum printr-un singur om a intrat păcatul în lume, şi prin păcat a intrat moartea, şi astfel moartea a trecut asupra tuturor oamenilor, din pricină că toţi au păcătuit...
Romani 5:12

Pacatul originar a creat posibilitatea pacatuirii intregii rase umane. Suntem nascuti din parinti imperfecti, ale caror pacate ne influenteaza negativ. Ne-am obisnuit sa comitem pacate "minore" fara a ne gandi la impactul lor negativ, asupra vietilor noastre si ale celor din jur. Cu toate acestea, Dumnezeu, in dragostea Sa(8), a oferit o cale prin care toti oamenii(9) pot deveni neprihanati in fata Sa(10), mostenind astfel viata vesnica (11).

Concluzie


Biblia ne spune ca Dumnezeu i-a creat pe oameni neprihaniti si onesti, dar ei au ales sa faca raul (12). Nu suntem condamnati pe baza pacatului originar, ci pe baza pacatului personal. Osanda noastra este merita, datorita rebeliunii noastre si neascultarii de legile lui Dumnezeu. Dumnezeu nu este responsabil de pacatul nostru, ci noi suntem, datorita propriilor pofte (13). Totusi, Dumnezeu, in dragostea Sa, a oferit o scapare pentru cei care isi recunosc neputinta de a trai conform standardelor sfinte ale lui Dumnezeu. Domnul Isus a murit pentru pacatele noastre, pentru a ne impaca cu Dumnezeu. Ai credinta ca Domnul te va schimba in persoana care iti doresti sa fii.

Referinte:

1.
Romani 5:18 ...Astfel dar, după cum printr-o singură greşeală, a venit o osândă, care a lovit pe toţi oamenii, tot aşa, printr-o singură hotărâre de iertare a venit pentru toţi oamenii o hotărâre de neprihănire care dă viaţa.

2.
Geneza 2:8 Apoi Domnul Dumnezeu a sădit o grădină în Eden, spre răsărit; şi a pus acolo pe omul pe care-l întocmise.

3.
Geneza 2:9 Domnul Dumnezeu a făcut să răsară din pământ tot felul de pomi, plăcuţi la vedere şi buni la mâncare, şi pomul vieţii în mijlocul grădinii, şi pomul cunoştinţei binelui şi răului.

4.
Geneza 2:16 Domnul Dumnezeu a dat omului porunca aceasta: "Poţi să mănânci după plăcere din orice pom din grădină;
Geneza 2:17 dar din pomul cunoştinţei binelui şi răului să nu mănânci, căci în ziua în care vei mânca din el, vei muri negreşit."

5.
Osea 6:6 Căci bunătate voiesc, nu jertfe, şi cunoştinţă de Dumnezeu mai mult decât arderi de tot!
Osea 6:7 Dar ei au călcat legământul, ca oricare om de rând; şi nu Mi-au fost credincioşi atunci.

6.
Romani 5:1 Deci, fiindcă suntem socotiţi neprihăniţi, prin credinţă, avem pace cu Dumnezeu, prin Domnul nostru Isus Hristos.

7.
Romani 5:10 Căci, dacă atunci când eram vrăjmaşi, am fost împăcaţi cu Dumnezeu, prin moartea Fiului Său, cu mult mai mult acum, când suntem împăcaţi cu El, vom fi mântuiţi prin viaţa Lui.

8.
Romani 5:8 Dar Dumnezeu Îşi arată dragostea faţă de noi prin faptul că, pe când eram noi încă păcătoşi, Hristos a murit pentru noi.

9,10.
Romani 5:18 ...Astfel dar, după cum printr-o singură greşeală, a venit o osândă, care a lovit pe toţi oamenii, tot aşa, printr-o singură hotărâre de iertare a venit pentru toţi oamenii o hotărâre de neprihănire care dă viaţa.

11.
Romani 5:21 pentru ca, după cum păcatul a stăpânit dând moartea, tot aşa şi harul să stăpânească dând neprihănirea, ca să dea viaţa veşnică, prin Isus Hristos, Domnul nostru.

12.
Eclesiastul 7:29 Numai, iată ce am găsit: că Dumnezeu a făcut pe oameni fără prihană, dar ei umblă cu multe şiretenii.

13.
Iacov 1:13 Nimeni, când este ispitit, să nu zică: "Sunt ispitit de Dumnezeu". Căci Dumnezeu nu poate fi ispitit ca să facă rău, şi El însuşi nu ispiteşte pe nimeni.
Iacov 1:14 Ci fiecare este ispitit, când este atras de pofta lui însuşi şi momit.
Iacov 1:15 Apoi pofta, când a zămislit, dă naştere păcatului; şi păcatul odată făptuit, aduce moartea.

Tradus cu acordul autorului
Articolul original aici


Ezechiel 18:20 Sufletul care păcătuieşte, acela va muri. Fiul nu va purta nelegiuirea tatălui său, şi tatăl nu va purta nelegiuirea fiului său! Neprihănirea celui neprihănit va fi peste el, şi răutatea celui rău va fi peste el.


2 comments:

  1. Primul pacat in care au cazut oamenii a fost neascultarea. De aici a inceput tavalugul pacatului care l-a urmarit pe om pana astazi ....

    ReplyDelete
  2. Adevarat. Si din pacate neascultarea este cel mai raspandit pacat si astazi.

    ReplyDelete

 

Dumnezeu este dragoste

Grab this Headline Animator

Dovezi in favoarea lui Dumnezeu

Grab this Headline Animator