Thursday 10 February 2011

Un Dumnezeu surprinzator

"Lot le-a zis: "O! nu, Doamne!
Iată că am căpătat trecere înaintea Ta, şi ai arătat mare îndurare faţă de mine, păstrându-mi viaţa; dar nu pot să fug la munte, înainte ca să mă atingă prăpădul, şi voi pieri.
Iată, cetatea aceasta este destul de aproape ca să fug în ea, şi este mică. O! de aş putea să fug acolo,... este aşa de mică... şi să scap cu viaţa!" 
Şi El i-a zis: "Iată că-ţi fac şi hatârul acesta, şi nu voi nimici cetatea de care vorbeşti. "
(Geneza 19:18-21)

Povestea scaparii lui Lot din Sodoma este poate una din cele mai cunoscute din lume. Ne bucuram ca Dumnezeu l-a salvat si ne dorim ca acelasi lucru sa se intample si cu noi, cand vom avea probleme. Insa sunt unele lucruri la care, eu unul, nu m-am gandit pana acum.

Ce fel de om era Lot? Nu stiu cati dintre noi s-au gandit cu adevarat la asta pana acum. Portretul zugravit de Biblie nu este unul nemaipomenit. El era nepotul lui Avraam, pe care acesta l-a luat cu el atunci cand a plecat la drum. Atunci cand au aparut certuri intre slujbasii lor, Lot a avut intaietate in a isi alege locul in care sa se stabileasca, desi era normal ca Avraam sa aiba prima optiune. El si-a ales zona cea mai buna, campia Iordanului care se asemana cu Eden-ul (Geneza 13). In Geneza 14, il gasim pe Lot luat prizonier tot Avraam fiind cel prin care Dumnezeu il scapa. Mai tarziu, il vedem pe Lot la poarta cetatii, atunci cand ingerii intra in Sodoma. Astazi acest detaliu nu ne spune mare lucru, insa in acea vreme fruntasii cetatii stateau si judecau la poarta cetatii. Deci Lot era implicat in viata cetatii, era unul din conducatorii acesteia. Aici intervine si ceva pozitiv in purtarea lui, el incearca sa potoleasca multimea si sa ii scape pe cei doi ingeri, in acelasi timp dand dovada de necredinta atunci cand i s-a spus sa plece spre munte.

In concluzie, vedem un Lot egoist, fricos, traind in compromis cu oamenii din cetatea lui, putin credincios insa cu o inima care nu era totusi impietrita complet. Oare noi astazi, suntem mult mai buni?

Ce este un hatar? Conform definitiei din Dex, a face cuiva un hatar inseamna a satisface un capriciu, o pofta.

Nu e surprinzator ca Dumnezeu ii indeplineste acest capriciu unui astfel de om?

Oare de ce face Dumnezeu acest lucru? Raspunsul trebuie sa il cauti tu.

7 comments:

  1. Era taiat imprejur ???

    Geneza 17:9 Dumnezeu a zis lui Avraam: "Să păzeşti legământul Meu, tu şi sămânţa ta după tine, din neam în neam.

    Geneza 17:10 Acesta este legământul Meu pe care să-l păziţi între Mine şi voi, şi sămânţa ta după tine: tot ce este de parte bărbătească între voi să fie tăiat împrejur.


    Geneza 17:13 Va trebui tăiat împrejur atât robul născut în casă cât şi cel cumpărat cu bani; şi astfel legământul Meu să fie întărit în carnea voastră ca un legământ veşnic.


    Geneza 17:14 Un copil de parte bărbătească netăiat împrejur în carnea prepuţului lui, să fie nimicit din mijlocul neamului său: a călcat legământul Meu."

    Macar un indiciu, va rog!

    ReplyDelete
  2. Banuiesc ca te referi la Lot, nu? Daca da, raspunsul il gasesti chiar tu in Geneza 17:10. E vorba despre legamantul cu samanta lui Avraam, or Lot era nepot, provenea de pe alta linie genealogica. Eu nu am gasit nicaieri nici o referire la taiatul imprejur, in afara de descendentii lui Avraam.

    ReplyDelete
  3. Daca nu facuse legamant si cu Lot prin circumcizie, atunci ramane doar gazduirea si apararea celor doi ingeri!
    Mai ma gandesc la mijlocirea lui Avraam pentru oamenii buni din cetate .. Lot era unul dintre acestia. Locuia cu ei, cu sodomitii, nu prea inteleg ce era in capul lui, ca nu ii suporta!? Fetele lui nu aveau sanse sa isi intemeieze familii normale acolo. Chiar si asa educatia lor a avut mult de suferit, faptul ca si-au imbatat tatal pentru a avea copii. Tovarasiile rele strica obiceiurile bune.Consecintele apar, chiar daca Dumnezeu le-a facut hatarul de a le da gazduire in cetatea apropiata.

    ReplyDelete
  4. din cauza ca l-a iubit pe Avraam

    ReplyDelete
  5. Si eu cred ca o parte din aceasta decizie a fost luata pe baza iubirii fata de Avraam. Si cred ca Dumnezeu il iubea si pe Lot, asa cum era el. Daca stam sa ne uitam in Biblie, majoritatea oamenilor pe care ii gasim ca exemple nu au fost chiar usa de biserica. Avraam, Moise, David, Solomn, Iacov si lista poate continua. Nu gasim o lista de super-sfinti ci o lista de oameni cu slabiciuni, care totusi il cautau pe Dumnezeu. In concluzie, tind sa cred ca dragostea a fost cea care l-a motivat pe Dumnezeu sa se targuiasca cu Avraam, sa il scape pe Lot si sa se targuiasca si cu el.

    ReplyDelete
  6. Nu suntem mai buni, chiar daca poate nu ne vedem ca si Lot.
    Pe noi ce ne tine? uneori am crede ca meritam mania Lui, si totusi vedem dragoste si bunatate. Cred ca numai dragostea, mila si indurarea nemeritate l-a tinut, asa cum ne ingaduie si pe noi cu indoielile si greselile noastre.
    “Domnul voia sa-l crute”(Genesa 19.16) si ceea ce mi se pare si mai interesant este faptul ca spune mai departe “Grabeste-te de fugi in ea, caci nu pot face nimic pana nu vei ajunge in ea.”(Genesa 19.22) Era deci lucru hotarat din parte Domnului ca nu voia sa-l piarda. Sa aibe el vreun merit ca i s-a facut acest hatar, avem noi vreun merit? Daca nu ni se facea cunoscut si nu se indura de noi, nu am fi pierit si noi ca multi altii in marea de pacate?
    Da, avem un Dumnezeu surprinzator, care ne arata acest lucru in nenumarate imprejurari.

    ReplyDelete
  7. Geneza 19:29
    Când a nimicit Dumnezeu cetăţile Câmpiei, Şi-a adus aminte de Avraam; şi a scăpat pe Lot din mijlocul prăpădului, prin care a surpat din temelie cetăţile unde îşi aşezase Lot locuinţa.

    Lot a avut Mijlocitor!
    Si noi avem azi!
    Isus in noi, nadejdea slavei!

    ReplyDelete

 

Dumnezeu este dragoste

Grab this Headline Animator

Dovezi in favoarea lui Dumnezeu

Grab this Headline Animator