Monday 3 August 2009

Calitatile celui tare in credinta - Romani 15:1-7

Un scurt devotional, care pe mine unul m-a pus pe ganduri:


"Dumnezeul rabdarii si al mangaierii sa va faca sa aveti aceleasi simtaminte unii fata de altii, dupa pilda lui Hristos Isus."


Daca in capitolul precedent Pavel s-a ocupat mai mult de cugetul celor slabi, de data aceasta Pavel are de spus cateva cuvinte celor tari. In ceea ce urmeaza el le pune in fata un standard foarte inalt cu care sa se masoare si acesta este Domnul Isus. Domnul Isus, caruia nici dusmanii nu i-au gasit nici o vina, ne spune Pavel ca "nu Si-a placut Lui Insusi". In engleza spune ca "nu a cautat sa-Si faca placerea Lui Insusi". Noi citim in Evanghelii cum Domnul Isus a cautat totdeauna sa fie placut Tatalui a carui voie a venit s-o implineasca. In acest scurt pasaj avem sapte caracteristici ale adevaratei partasii fratesti:

1. Cel tare in credinta este un om care are stima pentru fratii lui, si de aceea este rabdator cu fratele lui mai slab (v.1)
2. El are o tarie de caracter care-l face nu numai sa accepte lucrurile asa cum sunt, ci le schimba in glorie, pentru ca urmareste zidirea aproapelui (v.2).
3. Cel tare este un om care nu are o parere prea inalta despre sine si nu-i multumit cu sine (v.2), ci vrea sa placa aproapelui in ce este bine, cautand sa-l ajute si sa poarte poverile impreuna. Pentru el, Domnul Isus este exemplul desavarsit pe care-l are inaintea ochilor in orice vreme (v.3).
4. Cel tare studiaza Scripturile si din ele isi trage seva duhovniceasca si mangaierea de care are nevoie. Din Scripturi el stie ce Dumnezeu asteapta de la el si ca este mai bine sa fii in relatie buna cu El si sa suferi decat sa fie gresit fata de Dumnezeu pentru a evita necazurile cu oamenii (v.4).
5. Cel tare are o nadejde neclintita pe care o sustrage din Scripturi. Nu este vorba de o nadejde in propria noastra abilitate, sau in bunatatea umana, ci este nadejdea in puterea lui Dumnezeu, care poate sa schimbe totul, chiar si pe cel slab (v.4).
6. Cel tare are simtaminte curate si cumpatate, ii vede pe frati egali, nu concurenti si de aceea urmareste sa traiasca in armonie (v.5-6) cu toti. Chiar daca intr-o biserica este varietate in diversitate, Hristos este ceea ce-i uneste.
7. Cel tare slaveste pe Dumnezeu pentru toate lucrurile si le face pe toate pentru slava Lui.

Meditatia zilei: Vad pe fratii mei asa cum ii vede Domnul Isus Hristos?

*preluat de pe www.resursecrestine.ro*

No comments:

Post a Comment

 

Dumnezeu este dragoste

Grab this Headline Animator

Dovezi in favoarea lui Dumnezeu

Grab this Headline Animator