Tuesday 22 September 2009

Un scurt gand despre Sabat

Citesc acum o carte de Ellen White - "Tragedia Veacurilor". O carte foarte buna, din ceea ce am citit pana acum. M-a surprins, insa, inversunarea care se poate observa in problema Sabatului. Asa cum vedem din versetul zilei, Sabatul a fost hotarat de Dumnezeu ca o zi de odihna in care sa ne smerim. Nu a fost stabilit ca o regula care trebuie respectata indiferent de situatie, ci este recomandat sa pastram Sabatul, dar sa nu il transformam intr-o religie sau o povara. Trebuie sa ne bucuram de el.

Luca 13:14 Dar fruntaşul sinagogii, mâniat că Isus săvârşise vindecarea aceasta în ziua Sabatului, a luat cuvântul, şi a zis norodului: "Sunt şase zile în care trebuie să lucreze omul; veniţi dar în aceste zile să vă vindecaţi, şi nu în ziua Sabatului!"
Luca 13:15 "Făţarnicilor", i-a răspuns Domnul; "oare în ziua Sabatului nu-şi dezleagă fiecare din voi boul sau măgarul de la iesle, şi-l duce de-l adapă?
Luca 13:16 Dar femeia aceasta, care este o fiică a lui Avraam, şi pe care Satana o ţinea legată de optsprezece ani, nu trebuia oare să fie dezlegată de legătura aceasta în ziua Sabatului?"
Luca 13:17 Pe când vorbea El astfel, toţi potrivnicii Lui au rămas ruşinaţi; şi norodul se bucura de toate lucrurile minunate, pe care le făcea El.

Matei 12:5 Sau n-aţi citit în Lege că, în zilele de Sabat, preoţii calcă Sabatul în Templu, şi totuşi sunt nevinovaţi?
Matei 12:6 Dar Eu vă spun că aici este Unul mai mare decât Templul.
Matei 12:7 Dacă aţi fi ştiut ce înseamnă: ,Milă voiesc, iar nu jertfe', n-aţi fi osândit pe nişte nevinovaţi.
Matei 12:8 Căci Fiul omului este Domn şi al Sabatului."

Domnul Isus ne-a aratat ca Sabatul trebuie tinut in fiecare zi in inima noastra. El nu trebuie sa fie o regula formala, ci un mod de viata, un Sabat zilnic in care sa ne smerim in fata Lui.

Ce ne spune Vechiul Testament ca este Sabatul?

Isaia 58:4 Iată, postiţi ca să vă ciorovăiţi şi să vă certaţi, ca să bateţi răutăcios cu pumnul; nu postiţi cum cere ziua aceea, ca să vi se audă strigătul sus.
Isaia 58:5 Oare aceasta este postul plăcut Mie: să-şi chinuiască omul sufletul o zi? Să-şi plece capul ca un pipirig, şi să se culce pe sac şi cenuşă? Acesta numeşti tu post şi zi plăcută Domnului?
Isaia 58:6 Iată postul plăcut Mie: dezleagă lanţurile răutăţii, deznoadă legăturile robiei, dă drumul celor asupriţi, şi rupe orice fel de jug;
Isaia 58:7 împarte-ţi pâinea cu cel flămând, şi adu în casa ta pe nenorociţii fără adăpost; dacă vezi pe un om gol, acoperă-l, şi nu întoarce spatele semenului tău.

Eu, personal, nu cred ca este relevant daca consideram Sabatul ca fiind sambata sau duminica. Este total neimportant, este doar o forma de care o religie sau alta se agata, pentru a arata ca este diferita sau mai buna. Sabatul trebuie tinut in fiecare zi, in inima ta.

23 comments:

  1. Am citit cartea cu multi ani in urma si o am in biblioteca mea.E o carte scrisa cu multa patima.
    Din fericire pe mine nu m-a atins de loc deoarece principiul meu este: citeste o carte dar calauzeste-ti viata doar dupa Biblie care este insuflata de Duhul Sfant.

    ReplyDelete
  2. Si este un principiu foarte corect. Si eu incerc sa ma ghidez dupa acelasi principiu, pentru ca orice om este supus greselii. Totusi, o clipa de neveghere cand citesti o carte este suficienta pentru a prelua, poate, niste idei care nu sunt deloc inspirate. Si stim foarte bine, ca omul foarte greu renunta la propria parere, chiar daca nu e complet adevarata. Dumnezeu sa te binecuvanteze

    ReplyDelete
  3. dupa Biblie e cea mai valoroasa carte p care am citit o si o recomand tuturor

    ReplyDelete
  4. E mult de spus despre Sabat, dar s-au purtat discutii inversunate pe aceasta tema si se ajung mereu la neintelegeri. Cunosc bine doctrina adventa...Am totusi o mare nelamurire... Cum de Fecioara Maria, mama lui Isus este considerata o simpla femeie care si-a indeplinit misiunea de a-Lpurta in pantece pe Iisus(desconsiderand prin aceasta conceptie pe toate femeile), iar Ellen White este ridicata la rand de Profet, mai mult? Acestea sunt doar scrieri omenesti. Una este cand cineva explica Biblia, prin Duhul Domnului si alta este cand face comentarii pripite cu mintea. Parintii bisericii ortodoxe nu au avut niciodata pretentia de a fi considerati altceva decat oameni in slujba lui Dumnezeu, ca noi toti. Filocalia, care cuprinde scrierile lor, nu completeaza biblia, ca si cartile profetilor Ellen White sau Smith(de la mormoni) ori altii. Pretentiile lor sunt similare Iosif Ton ori R.Wurmbrand. Va invit sa cititi ori sa audiati profundele invataturi ale acestor persoane care si-au inchinat intreaga viata DRAGOSTEI DE DUMNEZEU.

    ReplyDelete
    Replies
    1. imi pare rau ca esti un om neluminat .dar roagal pe dumnezeu ca el te poate lumina.sabatul nu depinde nici de adventisti de nici o religie .toate religiile leau format oameni ,asa ca noi avem datoria sa ascultam de dumnezeu.asta inseamna sa devi copil al lui dumnezeu fara religi,adica fara idei omenesti.

      Delete
  5. u unul cred ca Dumnezeu are oameni in fiecare denominatiune. Si esential nu este daca Ellen White a fost mai sus decat Wurmbrand sau Iosif Ton, pentru ca in mod sigur Isus Hristos a fost si este singurul la care noi trebuie sa ne atintim privirea. Oamenii ne pot ajuta, dar niciodata nu trebuie ridicati pe un piedestal al infailibilitatii, pentru ca si ei pot gresit. Fie ca ii cheama White, Wurmbrand, Ioan Gura de Aur, etc.

    ReplyDelete
  6. sunt de acord cu tine.eu nu fac alt ceva decat sa privesc la Domnul Hristos si asa ar trebui sa facem toti pentru ca El ne va rasplati fiecaruia de felul cum ne-am asemanat cu El in aceasta viata si cat de mult am asteptat ,am iubit venirea Lui

    ReplyDelete
  7. Dragostea de Dumnezeu sta in pazirea poruncilor Lui,asa este scris in Ioan,si cred ca sunteti de acord.Satana a ales lovitura perfecta,tintind Sabatul.Sa nu uitam ca a fost numita de Dumnezeu in Is.58,ziua Mea cea sfanta,iar in Noul testament,Isus sa numit Domn al acestei zile.Sa nu uitam ca face parte din cele 10 porunci,scrise de insusi Dumnezeu,cu degetul Sau pe cele doua table de piatra.Domnul Isus avea obiceiul sa mearga la sinagoga in aceasta a saptea zi,ucenicii de asemenea s-au odihnit dupa lege(luca 23,56)imediat dupa moartea DOMNULUI.

    ReplyDelete
  8. Cum sa putem spune ca nu este importanta ziua de odihna stabilita de DUMNEZEU.Daca a zis a saptea ,sa ramana aceasta.Mie mi se pare ca aici este opera Antihristului,vezi Dan.7,25.Daca sunteti de acord ca celelalte porunci sunt valabile asa cum au fost date,nemodificate,sa ne imaginam cum ar arata tablele cu sabatul scos sau modificat!Eu cred ca tare urat.Ar fi un Decalog manjit de mana omeneasca,ingaurit sau sters si completat de oameni.Sa ne fereasca DOMNUL sa scoatem sau sa completam ceva la ce hotaraste el.Amin!...Haidem cu totii sa ne unim in ZIUA INSEMNATA CU NUMARUL DESAVARSIRI, SAPTE,(SAMBATA),ziua LUI cea sfanta. ps. eu sunt danielx@yahoo.com. ... om de serviciu intr-o bis. la tara.

    ReplyDelete
  9. E foarte buna observatia ta, insa ideea articolului este usor alta. Nu neaga nimeni importanta Sabatului, Biblia chiar ne spune ca este foarte important si ne spune si in ce consta Sabatul. Cum ar trebui trait.

    ReplyDelete
  10. Multumesc pentru apreciere!Cum ar trebui trait dar si cand ...,S ...ati incheiat articolul dv.spunand ca nu este important daca Sabatul este sambata sau duminica.Eu chiar asta am vrut sa clarific.Cred ca este important ca porunca Domnului sa ramana asa cum a asezat-o El.Daca a zis sa ne odihnim si sa nu facem alte lucrari in ziua a saptea,atunci asa sa fie.Este foarte bine daca pastram o atmosfera de sfintenie,ca cea din sabat,pe tot parcursul saptamani.Este adevarat ca exista o lupta pe tema sabatului.Dar cei care sustin de fapt sabatul,constienti sau nu,lupta pentru Dumnezeu,ca sa nu fie cineva care strica legea Lui.Ceilalti care se straduiesc sa spuna ca nu conteaza ,din pacate, lupta impotriva lui Dumnezeu,constienti sau inconstienti.Dar vai de cei care lupta in mod constient impotriva uneia din cele 10 porunci.Domnul sa fie cu dv.,si sa-mi fie cu iertare.

    ReplyDelete
  11. Cine pazeste Sabatul aici.Exod 20,1-17.. ..Il va serba si pe Noul Pamant..Isaia 66,22-23.. Asa sta scris..

    ReplyDelete
  12. Buna seara! Si eu sunt interesata de discutia deschisa:) Am atasat un link cu o dezbatere pentru care cred ca merita sa va faceti timp. Nu o sa va para rau!
    http://vimeo.com/19870491

    Sa aveti o seara frumoasa!
    Cu respect,
    Magda

    ReplyDelete
  13. Hai sa incepem cu parerea ta, Magda. Cum vezi tu lucrurile?

    ReplyDelete
  14. Cel mai bine este sa-ti bazezi credinta pe studiul personal. In ceea ce priveste pazirea Sabatului zilei a 7 -a asa cum mentioneaza Biblia, dupa parerea mea lucrurile nu puteau sa fie mai clare. Exista nenumarate referinte biblice in care se arata ca Sabatul este ziua instituita de Dumnezeu inca de la creatiune, pentru inchinare.

    Cartea Genezei spune ca Dumnezeu a dat Sabatul primei perechi de oameni, creati de El.
    Nu evreilor sau altor popoare.
    Ci Biblia Spune sbatul a fost facut pentru om.
    .
    .
    Mai tarziu cand evreii sunt eliberati din Egipt li se reaminteste importanta pazirii Legii implicit a poruncii a 4 -Sabatul.

    .
    Dumnezeu, pentru a sublinia importanta Sabatului face o minune care se repeta in fiecare a saptea zi- Sabatul.
    .
    Daca mana , cu care ei se hraneau se strica daca ar fi luat o cantitate mai mare decat un omer pentru o persoana, in orice alta zi a saptamanii, in ziua pregatirii, cea dea sasea zi luau 2 omeri si interesant nu se strica. Dumnezeu permitea acest lucru pentru ca in Ziua a saptea - Sabatul, nu cadea mana,
    Timp de 40 de ani cat au stat in pustiu minunea aceasta se repeta in fiecare Sabat pentru ca ei sa inteleaga importanta Sabatului.
    .
    In timpul Domnului Isus Biblia scrie ca Acesta intra in Sinagoga in ziua de Sabat,
    .
    Dupa moartea sa ni se spune despre apostolul Pavel ca intra in Sinagoga in fiecare zi de Sabat, si predica.

    .
    Domnul Spune" Tineti Sabatele Mele caci acestea sunt un semn ca eu sunt Domnul care va sfintesc"
    .
    .
    Care e motivatia corecta pentru tinerea Sabatului . Apartenenta ca fii ai lui Dumnezeu.
    .
    Sabatul este semnul inchinarii la Adevaratul si Unicul Dumnezu.
    .
    .Sabatul nu este nici al evreilor nici al altor popoare, ci Domnul spune -
    Tineti sabatele Mele. deci sabatele Domnului.
    .nu ale evreilo, ale adventistilor sau ale baptistilor de ziua a sapte, nu asa trebuie gandit,sabatul nu trebuie asociat cu un popor anume ci cu Domnul Dumnezeu ca un semn al apartenentei fata de El si de recunoastere a lui ca si creator al nostru.
    .
    .
    caci in sase zile a facut Domnul cerul si pamantul....iar in a saptea zi s-a odihnit ...de acea a binecuvantat-o si a sfintit-o.
    .
    .
    Despre nici o alta zi nu scri Sfanta scriptura ca ar fi binecuvantata si sfintita decat despre cea de a saptea.


    .
    .
    Mai mult profetul Isaia face si mai multa lumina aratand clar ca Sabatul nu a fost niciodata inlocuit cu o alta zi :
    .
    .
    Pe Noul Pamant in fiecare Sabat .. orice faptura se va inchina inaintea

    Mea......
    .
    .
    Cred ca Biblia este destul de clara, ceea ce trebuie este doar dispozitia de a accepta adevarul asa cum il prezinta Sfintele Scripturi.

    Imi cer scuze pentru eventualele greseli sau daca am suparat sau ofensat pe cineva, tot cea ce am facut am facut pentru cei care doresc cu adevarat sa cunoasca adevarul. Cea ce doresc tuturor celor ce citesc acest material este".
    ,
    sa descopere Adevarul caci asa cum spune Domnul...."Adevarul va va face liberi"
    .
    Domnul sa fie cu dumneavoastra. Toate cele bune.

    ReplyDelete
    Replies

    1. Să presupnem că sunt săptămâni perpetue( e doar o presupunere a celor ce spun că mereu sâmbăta a fost ziua a 7-a).
      Fiecare zi este delimitată de seara următoare, iar zilele curg în ordine. Nu sunt 2 zile între ziua 2 și ziua 3, ci fiecare zi e de 24 ore sau mai precis 24 de diviziuni de timp.
      Acum să încadrăm săptămâna în prima lună lunară, la Creațiune.
      Ce vedem? Ca să fie săptămânile perpetue și ordinea zilelor din luna lunară trebuie să fie crescătoare, tot cu o zi, nu cu mai multe. Atunci sabatul era tot la 7 zile, ziua 7, 14 ,21,28 din prima lună. Deci este o corespondență între zilele săptămnii și zilele lunii, tot la 7 zile. Altfel nu puteți demonstra săptămâni perpetue!
      Presupune că scoți 10 zile: ziua de vineri din 6 până în 15 (ziua întâi), le ștergem. Putem noi pune acum ziua de 15 după ziua de 5? Mai rămâne ca la Creațiune? Putem face noi ziua a doua din săptămnă (15), o putem face ziua a șasea? Și să o punem după ziua 5 din luna lunară? Mai respectă setarea de la Creațiune (dacă au fost săptămâni perpetue)? Mai este o seară și o dimineață între ziua 5 și ziua 15? La Creațiune mereu a fost o seară și o dimineață între zilele consecutive.
      Cine devenim noi, dacă modificăm setarea făcută de Creator? Devenim cornul din Daniel 7:25.
      Dar exact acest lucru s-a întâmplat în anul 1582.
      Ziua de 4 Oct 1582 era joi iar 5 devine 15 (deci vineri, ziua a șasea dispare și vine luni pe locul ei, care de fapt era ziua a doua)
      Cine este omul să modifice legile cerului??
      A îngăduit Dumnezeu să se uite sabatul? Da, de două ori a amintit acest lucru. Acum vii tu și spui, nu, că de la creațiune sâmbăta a fost ținută mereu (la creațiune nici nu era sâmbăta).
      Plângerile lui Ieremia 2:6 I-a pustiit cortul Sfânt ca pe o grădină, a nimicit locul adunării sale; Domnul a făcut să se uite în Sion sărbătorile şi Sabatul, şi, în mânia Lui năpraznică a lepădat pe împărat şi pe preot.
      Osea 2:11 Voi face să înceteze toată bucuria ei, sărbătorile ei, lunile ei cele noi, Sabatele ei şi toate zilele ei deosebite.
      Cum a apărut sâmbăta în calendar atunci? După Era Creștină pusă de om.

      Delete
  15. Legea Mozaica a venit prin Moise , inaintea lui nu exista DECALOG !

    Nici Adam , nici Abel, nici Noe, nici Avraam, nici Iov, nici chiar Moise până să urce pe muntele Sinai, NU au ținut sabatul.
    Deci ,Adam și urmașii lui până la legea lui Moise NU au ținut nici un sabat, întrucât erau sub blestemul ca în "toate zilele" vieții lor să se ostenească pentru traiul zilnic.
    Nici un popor păgân nu ținea vreo zi de "odihnă" dedicată lui Dumnezeu până la darea Legii lui Moise.
    Numai iudeii mozaici se deosebeau de celelalte popoare prin ținerea acestei zile de "odihnă", ca și amintire a ieșirii lor din robia plină de munci a lui Faraon.
    " Adu-ti aminte ca ai fost ROB in pamantul Egiptuluisi te-a scos Domnul Dumnezeul tau de acolo, cu mana tare si cu brat inalt , PENRU ACEASTA ti-a poruncit tie Domnul Dumnezeul tau, sa pazesti ziua SAMBETEI" (Deuteronom 5,15).

    Nici unul dintre profeti nu a serbat-o.
    Nici unul dintre patriarhi nu a serbat sabatul.

    Dacă cineva dinainte de Moise ar fi ținut sabatul, Dumnezeu ne spunea clar si nu va lăsa să speculeze aiurea, fără nici un temei biblic, mai ales că până la ellen white nimeni nu a "interpretat" asta în istoria creștinismului ,nici macar Luther .

    ReplyDelete
  16. Va stimez dar as dori sa nu va rataciti.
    Ziua de inchinare saptamanala este ziua a saptea din saptamana biblica. Saptamana biblica nu are absolut nimic cu saptamana pagana. Zilele biblice ale saptamanii creatiunii, si pe timpul lui Moise, apoi Hristos, au fost ziua intai, a doua...a sasea=ziua pregatirii , si a saptea. Nu purtau nume de zei si nu erau stabilite de calendarul pagan roman, solar. Era cu totul alt calendar, era calendar lunar-solar corectat cu recolta de orz. Acest calendar are suport biblic. Este proiectat pe cer din ziua a 4-a a creatiunii, ca in Gen 1,14. In calendarul ceresc, ziua Lunii Noi da "startul" la prima saptamana, la luna si la an. La Dumnezeu este ordine desavarsita. Zilele stau in saptamani, saptamanile stau in luni si lunile in ani, anii in ani sabatici si jubiliari chiar in mileniu.( nu ca in calendarul roman actual unde anul nou incepe uneori la mijlocul saptamanii, si luna astronomica s-a terminat dar calendarul mai are 5-6 zile).
    Anul lunar era cu 10-11 zile mai scurt ca anul solar si atunci la inceputul anului (pe calendarul lunar-solar) se verifica recolta de orz. Daca era in parga se incepea anul, daca nu, se mai adauga o luna ( asta cadea la aproape 3 ani) ceea ce facea sa se regleze anul lunar la anul solar. Asa se face ca lunile din calendarul cerului nu fug dintr-un sezon in altul. Si se stie este si sarbatoarea snopului de leganat legata de Paste. Prin sarbatori Dumnezeu ne-a pus un fel de ceas divin. Sabatul Domnului este ziua a saptea, nu simbata, nici duminica, si cade pe fazele lunare. Totdeauna prima zi din luna este Ziua Lunii Noi ( nu face parte din saptamana), dar e zi de inchinare, vezi Isaia 66,23 iar pe fazele lunii astronomice cad sabatele astfel: (am vazut1=Luna Noua ) pe ziua a-8 = prima faza lunara=primul patrar = , apoi in 15 luna plina= , in 22 ultimul patrar = , si in 29 faza intunecata=.
    Nu credeti? Mergeti in Exod cap 16 si vedeti cum a cazut mana, era 15 =sabat= luna plina cand Moise a zis maine cade paine din cer, apoi in ziua a sasea mana a cazut dublu=ziua pregatirii=ziua 21 , iar in 22=ziua a saptea= sabatul= ultimul patrar, Deci luna astronomica are, ziua 1=Luna noua, apoi ziua de 8,15,22,29 sabate. Zilele de sabat cad in biblie in aceleasi date din luna, sunt fixe. Dumnezeu ne spune "sa ne aducem aminte, de ziua de odihna". Daca vezi fazele lunare si le urmaresti iti amintesti dar daca vezi doar zilele solare, ce sa-ti amintesti ca sunt la fel, toate, dar daca te uiti si la luna, ai ce vedea.
    Si adventistii AZS, ar trebui sa o stie mai bine decat ceilalti ca biserica AZS s-a fondat pe un eveniment istoric calculat pe calendar lunar-solar. Mileritii au calculat pe calendar lunar-solar ziua ispasirii din 22 oct 1844. De ce nu au mers mai departe? Doar ei stiu foarte bine ca ziua biblica incepe la apusul soarelui si ca anul nou nu incepe iarna. Dar mai mult ar trebui sa stie cei ce tin si sarbatorile, ca ei se iau dupa calendarul lunar ca sa stie cand cade sarbatoarea dar nu se gandesc ca nu sunt doua calendare ceresti. Data de 15 a luni nisan este luna noua si este si sabat, si este sabat mare ( Ioan 19,31) pentruca se suprapune si prima zi a Azimilor. La fel este sabat mare ziua a 15-a a lunii a 7-a mozaice, ca se suprapune sabatul saptamanal cu prima zi din Sarbatoarea Corturilor.
    Deci dragi crestini haideti la Biblie si la adevar!!! Dumnezeu, Yahshua, este Creatorul si ceasornicul Lui este pe cer. Dumnezeu sa va binecuvanteze!

    ReplyDelete
  17. Nici sâmbăta nici duminica nu este sabatul săptămânal biblic, acesta cade fix în lună. Încearcă să vezi săptămâna Paștelui acolo ziua pregătirii cade pe 14 Nissan apoi Praznicul Azimilor 15 Nissan este și sabat săptămânal iar 16 Nissan este ziua întâia a săptămânii. Asta este atât în Noul Testament cât și în Vechiul testament. Apoi mai vezi porunca a patra, a sabatului este legată de ieșirea din Egipt. În ce zi au ieșit robii evrei din Egipt??? Numeri 33:3 Au pornit din Ramses în luna întâi, în ziua a cincisprezecea a lunii întâi. A doua zi după Paşte, copiii lui Israel au ieşit …”. Această poruncă a comemorării eliberării din Egipt Exodul 13:10 „Să ţii porunca aceasta la vremea hotărâtă, din an în an” ca și toate sărbătorile trebuiau ținute la „vremea hotărâtă”, la moed H4150. Sabatul săptămânal este „moed”, ca și sărbătorile mari: Leviticul 23:1 Domnul a vorbit lui Moise şi a zis:2 „Vorbeşte copiilor lui Israel şi spune-le: „Iată sărbătorile Domnului pe care le veţi vesti ca adunări sfinte, iată sărbătorile Mele (H4150):3 Şase zile să lucraţi; dar ziua a şaptea este Sabatul, ziua de odihnă, cu o adunare Sfântă. …...4 Iată sărbătorile Domnului(H4150):, cu adunări sfinte pe care le veţi vesti la vremurile lor hotărâte”, și urmează sărbătorile anuale.
    Până aici este clar, ca lumina ochilor, că sabatul săptămânal este prima din sărbătorile H4150 din Lev 23 și că după versetul 4 urmează celelalte sărbători mari care sunt și ele H4150.
    Lev 23:3„ Şase zile să lucraţi; dar ziua a şaptea este Sabatul H7676, ziua de odihnă H7677, cu o adunare Sfântă. Să nu faceţi nici o lucrare în timpul ei: este Sabatul Domnului ..”
    Acum să vedem dacă doar sabatul săptămânal este zi de odihnă sau de întrerupere a activității obișnuite??? Sunt 2 numere (cuvinte) pe care le veți găsi la sabatul săptămânal dar și la sărbătorile mari H7676, H 7677
    Acum cuvântul sabat H7676 are 89 apariții și înseamnă :sabat săptămânal, ziua ispășirii, Sabat ani,
    Să luăm celălalt cuvânt H7677, שׁבּתון,,shabbâthôn, înseamnă: Sabat săptămânal, ziua ispășirii ,an sabatic, Sărbătoarea Trâmbițelor și 1 și ultimele zile de Sărbătoarea Corturilor
    H7677 are 10 apariții : 4 ziua de odihnă săptămânală, 2 anul 7 de odihnă, 2 zi de odihnă ispășire, 1 ziua de odihnă Sărbătoarea Trâmbițelor, 1 ziua odihnă Corturi.
    Am dovedit până acum că sabatul zilei a șaptea este sărbătoare H4150 ca și celelalte sătbători mari și este și zi de odihnă ca și sărbătorile mari, iar din Geneza 1:14 și Ps 104 :19 reiese clar calendarul de la creațiune:
    Geneza 1:14 Apoi a zis Elohim, "Să fie nişte luminători în întinderea cerului ca să despartă ziua de noapte, şi să le fie de semne (H226, אות'ôth oth = un semn distinctiv, steag, amintire, semn miraculos, avertizare) şi de anotimpuri (H4150, mô‛êd mô‛êd mô‛âdâh mo-ade', mo-ade', mo-aw-daw'= loc numit, timp numit, întâlnire numită, sezon sacru stabilit, sărbătoare, sezon numit, semn numit sau semnal, cort de întâlnire ), precum şi pentru zilele şi anii;”
    Psalmi 104:19 „ El a făcut luna ca să arate vremurile (sărbătorile) H4150 …”
    Sabatul zilei a șaptea este moed, H4150
    Leviticul 23:37 Acestea sunt sărbătorile Domnului H4150 în care veţi vesti adunări sfinte, ca să se aducă Domnului jertfe mistuite de foc, arderi de tot, daruri de mâncare, jertfe de vite şi jertfe de băutură, fiecare lucru la ziua hotărâtă.

    În sabatul săptămânal se aduceau jertfe, ca și în toate celelalte sabate mari. H4150 este de 23 de ori în Scriptură Sărbătoarea Domnului (Cornilescu) și de 140 de ori Cortul Întâlnirii, de 2 ori este adunare Sfântă, 1 dată este ( Isaia 33:20 ) Sionul, cetatea sărbătorilor noastre .

    Faptul că ziua de 10 Nissan (e poruncă de ales mieii) 14 Nissan e zi de pregătire și 16 Nissan e ziua când se secera snopul de legănat dovedește clar că aceste zile nu pot fi sabat săptămânal și ca urmare nici zilele cu 7 înainte și în urma lor nu pot fi sabate săptămânale. Deci 12 zile din Nissan nu pot fi sabate săptămânale, ceea ce dovedește clar că sabatul săptămânal nu poate fi găsit pe calendarul gregorian.

    ReplyDelete
  18. http://www.caleacrestina.ro/index.php/adventist/488-care-este-ziua-de-odihna

    ReplyDelete
  19. Oameni buni, sabatarieni si antisabatarieni: Dumnezeu e unic si fiecare il intelegem in felul nostru. E normal. Doua lucruri sunt calare ca lumina zilei:
    1.Sambata e ziua a 7-a si duminica e ziua 1.
    2. Nu sabatul si nici duminic nu ne mantuie.

    Deci, cei care tineti sabatul, nu va mai bateti cu pumnii in piept. sabatul a fost dezlegat de Isus. Este doar o forma. Dumnezeu nu are nevoie de regulile noastre de a pazi aceasta zi. Sabatul a fost facut cu scopul de a face binefaceri semenilor si fratilor in credinta si cu scopul de a socializa unii cu altii in discutii religioase constructive.
    Ce face majoritata populatiei religioase este sa se bata ca sa-l convibga pe celalalt ca el gandeste si se inchina corect.
    Oameni buni, sigiliul lui DZ se pune ca sfintiti voi sabatul?? HAAAAA, se pare ca evreii erau mai inteligenti decat voi!! Omul sfinteste ziua pe care o tine prin faptele iubirii, nicidecum prin chestii de doctrina!
    Bre, nu mai suntem in evul mediu..
    Hai sa schimbam atitudinea, si fie ca tineti sabatul, fie ca tineti duminica, fiti oameni unii cu altii si faceti ce a facut isus si ce spun in epistolele lor apostolii. Este asa simplu, legea a picat ca forma, ea se implineste prin atitudinea morala fata de semeni si prin corectitudinea actiunilor. Daca sambata e ziua de odihna, lasati-l pe DZ sa-i lamureasca pe oameni. Scopul celor care tin sambata e sa fie un exemplu civic si moral. nu sa se sparga in argumente care mai decare mai filozofice despre ce porunci sa tinem si cum s-o facem, doar nu ne mai intoarcem sa-i copiem pe evrei.??!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ptca pari "de treaba" nu tu vorbesti, claro, rin gura ta altcieva...mai sus este destul de clar exlicat de ce sa ti-i sabatul ca Dumezeu este neschmbator si nimeni nu poate sa scoata sau sa adauge, e asa de simplu, nimeni nu se bate cu pumnul in piept, asta e traducerea ta gresita ca nu crezi intr-un adevar absolut...nu te mantuieste sabatul, ci pt ca Il iubesti pe Cel care l-a instituit, îl pastrezi...deci pt ca esti neascultator ce sa faci tu in cer daca toti il vor tine? mai mediteaza prietene....a, si inca ceva: cand vei sta fata in fata cu Judecatorul, ce Îl vei spune daca te va intreba de ce nu ai pastrat nu sabatul ci LEGEA Sa, toata legea, deci tu nu minti? nu ucizi, iub pe Dumnezeu dar...ai ales sa nu tii sabatul? de ce? Inainte oamenii nu aveau Biblii nici invataturi, nici explicatii, deci LUMINA lui Dumnezeu era oprita de cei puternici,de preoti care urmareau ca oamenii sa stea in intuneric sa-i manuiasa pt interesele lor, dar astazi NIMENI, deci NIMENI nu are scuza...Gandeste.te cu frica si cutremur, amigo, timpul se scurteaza ca si timpul de har...Cauta, scormoneste,studiaza mediteaza, roaga-te...lumina este la indemana oricui...de ce sa pierzi viata vesnica din...prostie? scuze, Bereeni dupa ce le vorbea Pavel se duceau acasa si studiau Biblia...si? , au gasit ca ce le spuneau el era adevarat...Crezi si il iubesti pe Domnul Isus, dar NU faci ce zice El....ba mai si vii sa ne lamuresti ca suntem gresiti...cand au fost mii de oameni care fara sa mearga la o biserica au citit Biblia ai au tinut sabatul singuri acasa, fara sa stie ca exista o biserica care respecta pe Dumnezeu cu adevarat, nu de forma...ca stii? poti sa ai o forma de religie si sa tagaduiesti adevararul....acum recitesc ce ai scris si ma uimesti cat esti de superficial:ISUS NU A DEZLEGAT SABATUL(Dumnezeu si Mantuitorul nu ar fi Dumnezeu si Mantuitor daca ar fi ca omul azi zic una si maine alta)da, asta se trage de la invatatura pastor penticostal care a dat invatatura ca Isus prin binele care-l facea in sabat,a dezlegat sabatul-saracii de voi, El care L-a tinut, El care a fost si este Domn al Sabatului,nu ma bat sa te convind, te rog sa ibtelegi, te rog sa studiezi Biblia tu singur nu sa o citesti la suprafata si altii sa gandeasca pt tine, nu evreii erau mai inteligenti decat tine si voi, ca pastrau sabatul cu sfintenie, de ceoare a fost omorat cu pietre unul are a strans lemne in sabat? vezi cat era (si este) de important pt Dumnezeu? Ibtelege omule ca sabatul s-a dat la Creatiune, nu pt evrei...Tot ce iti lipseste este studiul si o inima deschisa. Domnul sa se indure de tine, de voi. Amin.

      Delete
    2. stiate administrator, faci voia ceui rau amaestecand adevar si minciuna...recunostica sabatul a dost dat de Dumnezeu,unde? intr-o Lege...pai legea circulatiei o tii,ca altfel itiraman creierii pe copaci, dar Legea Dumnezu, este si nu este, tii cutarie sa nu uzici, nici adulter nici minciune, ba da un pic de minciuna merge, nu e regula?pai unde e lege nu e tocmeala; sabatul este religia lui Isus Hristos, si este o bucurie si este dragoste pt El, si inchinare si dorinta dulce sa ne intalnim cu El...Ai primit explicatii asa de clare si frumoase si va lasa indiferenti, ca asta vrea si cel rau...dar sincer, snteti oameni buni si iubitori de Dumnezeu, dar acest iubitori este de ghilimele, ca daca ii spui copilului tau sa nu iasa dezbracat afara ca raceste, el nu te asculta si iese...(ce ins asta, te iub dar face ce vrea) apoi isi ia rasplata ca raceste si tu il ierti si il ajuti sa se refaca.. asta face Dumnezeu cu tine...

      Delete

 

Dumnezeu este dragoste

Grab this Headline Animator

Dovezi in favoarea lui Dumnezeu

Grab this Headline Animator