Wednesday, 8 September 2010

De ce este bine sa citim?

De multe vreme ma macina un lucru. Faptul ca oamenii au renuntat sa mai citeasca, sa isi mai puna probleme. Multi nu inteleg scopul unor astfel de lucruri, accepta Biblia si atat. Si nu e rau acest lucru, ca accepta Biblia, insa cred ca ar trebui sa avem mai multa intelepciune. Nu toata lumea poate accepta ceea ce tu accepti, poate,  de-a gata. Nu mi se pare corect sa privim toti oamenii prin ochii nostri si sa credem ca toti gandim la fel. Suntem diferiti si avem nevoie de lucruri diferite. 


Recent, discutam cu cineva pe tema articolului anterior - "Cine l-a creat pe Dumnezeu?". Am inteles ca unii oameni pot vedea asta ca o ratacire. Cum sa intrebi asa ceva si sa spui ca esti credincios? Si asa e, problema este daca iti pui aceasta intrebare, fiind credincios si neavand raspuns la ea. E chiar grav, dupa parerea mea. Este o obiectie foarte des intalnita, a fost una din obiectiile pe care eu le-am adus impotriva lui Dumnezeu, si nici unul din oamenii cu care am stat de vorba (preoti, credinciosi) nu a reusit sa imi dea un raspuns satisfacator, argumentat. Toti imi aduceau argumente din Biblie, care la acel moment erau zero barat, deoarece eu nu credeam ca Biblia este adevarata. Degeaba mi-au spus ei ca Dumnezeu ma iubeste cand eu nu credeam in acest Dumnezeu. Nu mi-au spus lucruri rele sau neadevarate, doar ca nu au avut un raspuns competent, argumentat in asa fel incat sa ajung la o concluzie corecta.

Eu unul cred ca noi suntem datori sa citim, suntem datori sa ne interesam cum putem argumenta raspunsurile pe care le dam. Poate tu crezi, stii pe ce te bazezi, dar daca nu poti da socoteala de credinta ta asa cum trebuie, poti sa pierzi un suflet. De ce? Pentru ca ai refuzat sa citesti, pentru ca ai refuzat sa iti pui probleme si sa te gandesti si sa incerci sa intelegi ce au nevoie oamenii din jurul tau.


Pavel spune ca suntem datori sa vorbim fiecaruia in asa fel incat sa il castigam pentru Hristos. Dar daca noi vorbim limba credintei cu un necredincios, oare va intelege el? Oare nu trebuie sa citim si sa ne documentam pentru a putea raspunde in cunostinta de cauza la obiectiile care ne sunt ridicate si nu sa ne ascundem dupa des intalnita vorba: "I-am marturisit despre Dumnezeu, am facut ce a trebuit! Mi-am facut partea, am implinit partea care spune sa marturisim!" Oare?




„Am Biblia – ce altceva imi mai trebuie?”

de Ken Ham


La un recent seminar important al creationistilor, o femeie care evident era incantata de ceea ce a auzit, a fost destul de suparata de o conversatie pe care a avut-o cu sotul ei mai devreme in acea zi.
Ea a incercat sa il incurajeze pe sotul ei sa participe la seminarul pe care ea il considera vital. El a refuzat sa mearga spunandu-i: „Am Biblia – ce altceva imi mai trebuie? Nu mai am nevoie de aceste dovezi pentru creatie daca am Biblia. De ce trebuie sa stiu ce e gresit in evolutionism? Biblia este Cuvantul lui Dumnezeu, si asta este tot ce am nevoie.”

Cum sa facem fata acestor obiectii?

 „Am invatat o multime de lucruri azi” a spus aceasta femeie. „Acest seminar m-a ajutat cu adevarat in credinta mea. Va rog sa imi spuneti cum sa raspund acestor obiectii din partea lui Bill, sotul meu?”

Dupa ce m-am gandit un pic am intrebat-o: „Tu si Bill aveti copii?”
 „Sigur ca da, avem trei copii, intre 8 si 13 ani”, a raspuns ea.

I-am spus: Daca sotul tau ar fi in fata mea acum, cred ca i-as spune ceva de genul asta.

Bill, aplaud credinta ta in Cuvantul lui Dumnezeu. Este un lucru foarte laudabil. De fapt, singura cale prin care putem cunoaste adevarul este datorita descoperirii din partea Celui care este adevarul. Pentru a intelege despre ce e vorba in crestinism, ai dreptate, Biblia este tot ceea ce avem nevoie.

Cu toate acestea, dupa cum sti si tu, oamenii vor aduce provocari in calea ta si a copiilor tai cu privire la credinta in Biblie. De fapt, prin mass-media si prin sistemul educational, copiii si adultii sunt bombardati cu idei evolutioniste. Li se spune ca nu exista Dumnezeu si ca intreaga viata poate fi explicata prin sansa proceselor aleatoare.

Daca suntem cinstiti, nu putem sa ne protejam copiii astfel incat ei sa nu auda asemenea atacuri la Biblie. Probabil ca vor auzi de la profesorii lor de la scoala, prieteni din cartier, de la un program de televiziune, din ziarul local, dintr-o revista pe care o cumpara, intr-un muzeu, colegiu sau, mai trist, chiar in unele biserici! Indiferent de cat de mult vei incerca sa iti tii copiii departe de evolutionism, mai devreme sau mai tarziu ei vor auzi aceasta invatatura.
Bill, ce le vei spune copiilor tai (acum cand sunt tineri sau dupa ce vor ajunge adulti), cand vor veni la tine cu intrebari de felul:

„Tata, am auzit ca dinozaurii au trait cu milioane de ani in urma, dar acest lucru este in dezacord cu Biblia, nu-i asa?”

„Tata, majoritatea oamenilor de stiinta spun ca ei pot dovedi ca omul a evoluat din niste creaturi asemanatoare maimutelor, si ca povestea cu Adam si Eva nu este adevarata – ai un raspuns la aceasta problema?”

„Tata, majoritatea oamenilor spun ca nu poti crede Biblia pentru ca este o carte religioasa, iar stiinta adevarata a demonstrat ca Dumnezeu nu a creat lumea in modul in care ni se povesteste in Biblie. De ce sa nu-i cred pe oamenii de stiinta? La urma urmei ei au dus omul pe luna si au inventat lucruri minunate cum sunt computerele?”

„Tata, de unde au aparut fosilele? Se potrivesc cu relatarile din Biblie? Daca Geneza nu este adevarata, de ce sa cred restul Bibliei, mai ales ca Isus Hristos a citat din Geneza? Este adevarat ca nu a existat un potop ca cel despre care se vorbeste in Geneza? In fiecare muzeu pe care l-am vizitat ni s-a spus clar ca toate dovezile stiintifice dovedesc evolutia speciilor, asa ca de ce as accepta credinta ta in Biblie? ”

Bill, problema este ca in timp ce, pe de-o parte, Biblia este tot ce avem nevoie in ceea ce priveste intelgerea mantuirii, Biblia ne mai spune urmatoarele:
„Ci sfintiti in inima voastra pe Isus ca Domn: fiti totdeauna gata sa rapundeti oricui va cere socoteala de nadejdea care este in voi, dar cu blandete si teama.” [1 Petru 3:15]
„Cercetati toate lucrurile si pastrati ce este bun” [1 Tesaloniceni 5:21]

Cu alte cuvinte, Bill, crestinismul nu este o credinta oarba ci este o credinta obiectiva – o credinta logica si rationala bazata pe fapte. Crestinismul nu este ca si credinta oarba, subiectiva a evolutionistilor. Desi nu putem dovedi stiintific credinta noastra, pentru ca de fapt nu putem DOVEDI din punct de vedere stiintific nimic ce are legatura cu trecutul, totusi putem sa ne aparam logic credinta noastra.

Atunci cand oamenii ofera invatatura care este contrara cu Scriptura si se straduiesc sa distruga credinta oamenilor in Cuvantul lui Dumnezeu, noi suntem datori sa ne opunem.
„Noi răsturnăm izvodirile minţii şi orice înălţime, care se ridică împotriva cunoştinţei lui Dumnezeu; şi orice gând îl facem rob ascultării de Hristos.” (2 Corinteni 10:5)

De exemplu, Biblia spune ca in zilele unui om pe nume Noe a avut loc un eveniment in urma caruia intreaga lume a fost inundata – in trecut a existat o inundatie cataclismica  la nivel mondial. Daca acest eveniment a avut loc cu adevarat, ne-am astepta ca acest lucru sa lase unele urme pe fata pamantului. Ne-am astepta sa gasim pe toata suprafata pamantului dovezi ale unor straturi de materiale depozitate de apa si probabil milioane de animale si plante ingropate in aceste straturi. Si chiar gasim aceste lucruri.

Bineinteles, Bill, ca evolutionistii sustin ca aceste straturi si lucrurile moarte (fosilele) sunt o dovada de netagaduit a evolutiei. Acesti oameni au scris si au spus multe ca sa ridiculizeze relatarea biblica despre potop. Ei se opun vehement acelor crestini care accepta varianta Cuvantului lui Dumnezeu.

Cu toate acestea, cercetari stiintifice serioase au aratat ca aceasta dovada nu sprijina procesele evolutive lente care au durat cateva milioane de ani, ci mai degraba procesele catastrofice rapide. Acest lucru (desi nu aduce dovezi in sensul stiintific) vine, bineinteles, in sprijinul a ceea ce spune Biblia cu privire la potopul din zilele lui Noe. Astfel, privind dincolo de Biblie, dar avand la baza Biblia, putem sa aducem dovezi rationale pentru a ne apara credinta si astfel sa sustinem validitatea afirmatiei ca Biblia este adevarata. 
Bill, atunci cand intelegem avertizarea din Proverbe 22:6 conform careia trebuie sa ii invatam pe copiii nostri si ca ei pot usor sa „[pluteasca] incoace si incolo, purtati de orice vant de invatatura prin viclenia oamenilor si prin siretenia lor in mijloacele de amagire” (Efeseni 4:14), cu siguranta trebuie sa ne pregatim cu raspunsuri pentru vremea in care copiii nostri ne vor intreba despre creationism/evolutionism. Cu adevarat, trebuia sa le fi dat deja copiilor nostri aceste raspunsuri stiind ca tocmai aici au loc atacurile celui rau.

Din nefericire, multi copii au intors spatele crestinismului pentru ca parintii lor le-au impus crestinismul intr-un mod legalist, fara sa le dea „socoteala de nadejdea care este in [ei]”. Acesti copii au auzit „dovezile” evolutionistilor care le spun de ce trebuie sa creada in evolutionism si de aceea ei tind sa creada pana la urma ca Biblia nu este adevarata.
Intrebarile de mai sus, puse in mod ipotetic de copiii lui Bill, sunt intrebarile tipice pe care noi, cei din lucrarea care sustine creationismul, le primim tot timpul. Ideea este ca exista raspunsuri usor de inteles care ii ajuta pe crestini „sa raspunda oricui va cere socoteala de nadejdea care este in voi.” 

E nevoie de actiune

Din nou si din nou, Scriptura nu ne invata numai adevarul ci ne porunceste sa si facem ceva cu adevarul pe care-l stim.

In Geneza 1:28 ni se spune: „Dumnezeu i-a binecuvântat, şi Dumnezeu le-a zis: "Creşteţi, înmulţiţi-vă, umpleţi pământul, şi supuneţi-l; şi stăpâniţi peste peştii mării, peste păsările cerului, şi peste orice vieţuitoare care se mişcă pe pământ.”

Omului i s-a spus sa umple pamantul, sa-l supuna si sa-l stapaneasca. Acest „mandat cultural”, asa cum mai este numit, reprezinta punctul de pornire pentru activitatea umana de studiere a pamantul si pentru folosirea cunostintelor obtinute in beneficiul oamenilor si al animalelor care locuiesc pe el. Aceasta cunostinta a dus la aparitia tehnologiei in domenii cum sunt ingineria, agricultura, medicina, etc.

Istoria este plina de exemple de crestini care au infiintat scoli, spitale si care au dezvoltat de asemenea procese tehnologice. Cuvantul lui Dumnezeu a fost fundamentul gandirii lor, cel care le-a permis sa intreprinda aceste lucruri. Acesti oameni nu au spus doar „Am Biblia, asta e tot ce imi trebuie. Nu mai am nevoie de nimic altceva.” Unde am fi astazi daca toti crestinii ar avea aceasta atitudine?

Iacov 2:20 ne spune: „credinta fara fapte este moarta”. Este una sa accepti Cuvantul lui Dumnezeu prin credinta, dar este cu totul alt lucru sa actionezi pe baza acelei credinte si sa arati celor din jur aspectele ei practice. Din acest lucru face parte si faptul ca trebuie sa ne asiguram ca nu infatisam inaintea copiilor nostri credinta crestina doar ca o credinta oarba. Acesta este unul din motivele principale pentru care atat de multi copii din caminele crestine intorc spatele crestinismului.

Nu exista minciuna mai mare pe care o spune Satan decat aceea ca nu exista Dumnezeu si ca Biblia nu este adevarata. Astazi, acesta este mesajul, deghizat sub aspectele asa-numitei stiinte, cu care lumea este indoctrinata. Trebuie sa avem (si exista) obiectii stiintifice foarte bune la aceste invataturi. Avem la dispozitie multe dovezi pentru a contracara ideile evolutioniste si pentru a sprijini ceea ce spune Biblia cu privire la originea noastra. Nici un crestin nu ar trebui sa-si ingroape capul in nisip atunci cand vine vorba de acest subiect – daca face asta s-ar putea ca rezultatul sa fie acceptarea unei alte credinte de catre copiii nostri, credinta cu adevarat oarba, credinta evolutionista si consecinta ei logica, umanismul („omul stabileste regulile”). 

Lucrarea creationista este o lucrare vitala in lumea din ziua de azi. Seminariile, cartile si inregistrarile video reprezinta o resursa materiala nepretuita care ii ajuta pe toti crestinii sa faca exact ce ne-a poruncit Dumnezeu prin Petru:
„Ci sfintiti in inima voastra pe Isus ca Domn: fiti totdeauna gata sa rapundeti oricui va cere socoteala de nadejdea care este in voi, dar cu blandete si teama.”

Tradus cu acordul autorului. Originalul aici.

1 comment:

  1. Intr-adevar, informatiile culese in timp ne ajuta sa avem o perspectiva de ansamblu asupra lucrurilor si doar fiind bine informati putem fi de folos si altora. In Dumnezeu avem o libertate care ne permite sa “cercetam toate lucrurile “ cum ne invata Scriptura, si sa pastram ceea ce cugetul nostru luminat de El ne invata ca este bun. Daca am cunoaste doar ce este bun nu am mai putea deosebi raul.
    Traim intr-o tara declarata in mare proportie crestina. Desi unii se numesc crestini si marturisesc credinta in Dumnezeu, dar cu faptele il tagaduiesc; altii insa chiar nu cred in existenta lui Dumnezeu. Si in aceasta categorie am intalnit mai ales oameni invatati, morali pentru care Biblia nu se deosebeste de o carte de povesti. Si acestia nu pot sa accepte adevarul indiferent de ambalaj. Am inteles un lucru: daca Dumnezeu nu pune in om un sambure de dorinta de a-L cunoaste, pana ce El nu-l atrage si se indura de acel suflet…samanta poate sa cada in diferite locuri (in locuri stancoase, intre spini, la marginea drumului) fara rod, pentru ca nu a gasit un pamant bun.
    Noi insa trebuie sa cautam sa cercetam cat mai mult si sa cerem Domnului sa ne dea intelepciune, cunostinta si mai ales dragoste pentru a ajunge sa putem implini ceea ce lipseste aproapelui nostru.

    ReplyDelete

 

Dumnezeu este dragoste

Grab this Headline Animator

Dovezi in favoarea lui Dumnezeu

Grab this Headline Animator