Tuesday 17 February 2009

Cum sa ma rog?

Cred ca e una din cele mai importante intrebari, atunci cand incercam sa ne apropiem de Dumnezeu.

Este importanta rugaciunea? De ce? Ce rost are?

Eu cred ca rugaciunea este unul dintre cele mai importante lucruri din viata noastra. De ce? Nu stie oare Dumnezeu ce vrem noi sa ii cerem? Ba da, El stie!!!!

Înainte ca să Mă cheme, le voi răspunde; înainte ca să isprăvească vorba, îi voi asculta!

Isaia 65:24

Si atunci de ce sa ne rugam? Pentru ca asta ne face noua un mare bine. Dumnezeu stie ce vrei tu sa Ii ceri, dar vrea sa o faci tu personal. Vrea ca tu sa te obisnuiesti sa stai de vorba cu El. In momentul in care te rogi, tu iti golesti sufletul in fata Lui. De cate ori ai simtit nevoia sa iti versi sufletul in fata unui prieten? Dumnezeu vrea ca noi sa facem asta cu El. Rugaciunea ne elibereaza de poverile pe care le ducem in spate.

Cum trebuie sa ne rugam?

Richard Wurmbrand spunea :"
Niciodată să nu spui rugăciuni, ci să te rogi." El vrea sa spuna aici ca nu trebuie sa venim in fata lui Dumnezeu cu o rugaciune invatata pe dinafara ( cred ca singura exceptie este rugaciunea "Tatal Nostru"). Dar Dumnezeu vrea ca noi sa ii marturisim totul ca unui prieten, nu ca unui sef. Ganditi-va daca voua v-ar placea ca o persoana sa vorbeasca cu voi cu replici standard, invatate dinainte. Atunci de ce Dumnezeu ar dori un astfel de lucru?

"Când vă rugaţi, să nu bolborosiţi aceleaşi vorbe, ca păgânii, cărora li se pare că, dacă spun o mulţime de vorbe, vor fi ascultaţi. "

Matei 6:7

Inainte sa te rogi, citeste Biblia, incearca sa iti pui inima in acord cu voia lui Dumnezeu, mediteaza la ce ai citit, extrage invataturi din ceea ce ai citit. Incearca sa stabilesti un moment clar in care sa faci acest lucru, sa iti creezi un obicei din asta. Nu face asta in public, rugaciunea o faci cel mai bine in "odaita ta", departe de zbuciumul lumii.

"Ci tu, când te rogi, intră în odăiţa ta, încuie-ţi uşa, şi roagă-te Tatălui tău, care este în ascuns; şi Tatăl tău, care vede în ascuns, îţi va răsplăti. "

Matei 6:6

Bineinteles ca poti face rugaciuni oriunde si oricand ( in timp ce conduci masina, in ce timp esti la serviciu) si chiar este recomandat sa faci asta. Dar asta nu te scuteste de rugaciunea regulata si in care iti iei timp sa iti pui inima in acord cu Dumnezeu.

Domnul Isus ne-a dat rugaciunea "Tatal Nostru", ca un model al rugaciunii pe care o facem. Nu trebuie sa venim cu o rugaciune standard, insa dupa parerea mea, ea ar trebui sa aiba cateva linii generale.
Ce vedem in rugaciunea domneasca:
1. Lauda adusa lui Dumnezeu
2. Marturisirea pacatelor noastre si acceptarea iertarii
3. Mijlocirea in fata lui Dumnezeu pentru ceilalti oameni din viata noastra
4. Rugaciunea pentru nevoile noastre
5. Multumirea pentru toate lucrurile din viata noastra
6. Asteptarea ( nu te grabi sa iti vezi de treburi, ramai un timp in prezenta Lui si gandeste-te bine la toata viata ta)

Un aspect foarte important al rugaciunii si al vietii crestine este iertarea. Iarta-i pe toti cei care ti-au gresit sub orice forma. Poti tu sa ii ceri lui Dumnezeu sa te ierte, cand tu nu ii ierti pe altii? De ce ar face Dumnezeu asta?

"Dacă iertaţi oamenilor greşelile lor, şi Tatăl vostru cel ceresc vă va ierta greşelile voastre.
Dar dacă nu iertaţi oamenilor greşelile lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greşelile voastre."

Matei 6:15

Nu am pretentia ca am acoperit toate aspectele, acestea sunt cele mai importante, in opinia mea. Daca vrei sa afli mai multe, studiaza Biblia. Vezi acolo exemple de oameni de ai rugaciunii si cum Dumnezeu ii asculta. Daca tu te rogi urmand exemplul lor, de ce Dumnezeu nu ar face si cu tine aceleasi lucruri pe care le-a facut cu ei? In Scriptura afli ce putere are rugaciunea si cat de mult au schimbat lumea, rugaciunile oamenilor. Nici nu putem concepe ce efect are rugaciunea adevarata.


4 comments:

  1. Un post fain despre aspectele practice ale rugaciunii. Am insa o obiectie cu privire la ceea ce numesti tu "exceptie". De altfel, prin ceea ce spui spre sfarsitul postului (ca aceasta rugaciune este un model), chiar te contrazici.

    Tu spui la inceput: ".... nu trebuie sa venim in fata lui Dumnezeu cu o rugaciune invatata pe dinafara ( cred ca singura exceptie este rugaciunea "Tatal Nostru")."

    De ce ar fi aceasta rugaciune o exceptie ? Exact in pasajul in care Domnul Isus prezinta rugaciunea "Tatal Nostru", El ne invata asa: "Când vă rugaţi, să nu bolborosiţi aceleaşi vorbe, ca păgânii, cărora li se pare că, dacă spun o mulţime de vorbe, vor fi ascultaţi."

    Prin "o mulţime de vorbe" se poate intelege si rugaciuni "corecte", un fel de "formule" corecte cu care sa se adreseze lui D-zeu. Unii chiar cred (in mod gresit) ca inaintea lui D-zeu trebuie sa vii cu "formula" (rugaciunea) corecta. Dar Domnul Isus arata clar ca paganii gandesc si fac asa. Tocmai de aceea ne invata ca noi nu trebuie sa gandim si sa facem ca ei. De altfel, este bine stiut faptul ca in ritualurile lor, paganii se adreseaza zeilor prin formule bine stabilite, la ei conteaza sa spui cat mai corect "formula" - de asta depinde realizarea cererii lor. Nu e de mirare: zeii lor sunt niste idoli morti care suporta orice. Insa D-zeul nostru este un D-zeu viu si inteligent, asa ca nu suporta "formulele", El doreste sa-i vorbim ca unei persoane.

    Exact din invatatura Domnului Isus reiese ca "Tatal Nostru" nu trebuie sa fie o rugaciune "spusa", ci asa cum ai remarcat corect spre sfarsitul postului, trebuie sa fie un model.

    Acelasi lucru il spune si William MacDonnald in Comentariul Biblic al Noului Testament cu privire la pasajul din Matei 6:9-15: "Rugaciunea 'Tatal Nostru' a fost data ucenicilor ca un model dupa care ei sa-si alcatuiasca rugaciunile. Ea nu a fost data ca sablon, fara nici o abatere de la cuvintele care o alcatuiesc (cel putin asa reiese din versetul 7), si aceasta din princina pericolului pe care il prezinta rostirea multor cuvinte pe dinafara de a goli de sens cuvintele respective."

    Dupa parerea mea, rugaciunea "Tatal Nostru" nu trebuie "spusa" (adica repetata). Cei care promoveaza asta in bisericile evanghelice cred ca fac un lucru spiritual, dar Cuvantul lui D-zeu spune ca daca facem asta ne asemanam cu paganii. Asa cum ai spus, Domnul ne invata sa venim inaintea lui cu nevoile noastre si sa i le spunem in cuvinte simple, nu "cu replici standard, invatate dinainte".

    Si inca ceva: simplul fapt de a repeta rugaciunea "Tatal Nostru" nu face nici o diferenta in viata noastra. Dar daca cineva vine inaintea lui D-zeu si se roaga intr-un mod inteligent (nu repetand "formule", ci cerand lucruri concrete dupa voia lui D-zeu), atunci va fi ascultat de D-zeu si va vedea diferenta in viata lui.

    Domnul sa ne ajute sa practicam intr-adevar rugaciunea simpla si directa, care ne transforma viata si care misca muntii.

    Andra

    ReplyDelete
  2. Am spus de Tatal Nostru, ca o exceptie, pentru ca pana la urma a fost lasata de Domnul Isus. Acum daca e corect sau nu sa o spunem, tine de fiecare persoana si cum are ea incredintare.

    ReplyDelete
  3. Daca DUMNEZEU ESTE DRAGOSTE, cea mai inalta forma a rugaciunii este cand, fara nici un cuvant, ramai in dragostea lui Dumnezeu, in permanenta, abandonandu-te pe tine insuti, facand doar Voia Sa in fiecare clipa.

    Cateva rugaciuni care imi plac foarte mult si pe care le spun la inceputul zilei sau pe parcurs:

    "Doamne Iisuse Hristoase, ajută-mi ca astăzi toată ziua să am grijă să mă leapăd de mine însumi, că cine ştie din ce nimicuri mare vrajbă am să fac, şi astfel, ţinând la mine, Te pierd pe Tine."

    "Doamne Iisuse Hristoase ajută-mi ca rugaciunea Prea Sfânt Numelui Tău să-mi lucreze în minte mai repede decât fulgerul pe cer, ca nici umbra gândurilor rele să nu mă întunece, că iată mint în tot ceasul."

    "Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi, că umblăm împiedicându-ne prin întunerec. Patimile au pus tină pe ochiul minţii, uitarea s-a întărit în noi ca un zid, împietrind inimile noastre şi toate împreună au făcut temniţa în care Te ţinem bolnav, flămând şi fără haină, şi aşa risipim în deşertăciuni zilele noastre, umiliţi şi dosădiţi până la pământ."

    "Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi. Pune foc temniţei în care Te ţinem, aprinde dragostea Ta în inimile noastre, arde spinii patimilor şi fă lumină sufletelor noastre."

    "Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi. Vino şi Te sălăşluieşte întru noi, împreună cu Tatăl şi cu Duhul, că Duhul Tău cel Sfânt Se roagă pentru noi cu suspine negrăite, când graiul şi mintea noastră rămân pe jos neputincioase."

    "Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi, că nu ne dăm seama ce nedesăvârşiţi suntem, cât eşti de aproape de sufletele noastre şi cât Te depărtăm prin micimile noastre, ci luminează lumina Ta peste noi ca să vedem lumea prin ochii Tăi, să trăim în veac prin viaţa Ta, lumina şi bucuria noastră, slavă Ţie. "

    ReplyDelete
  4. Iubiti frati, sper sa nu va suparati ca un ortodox posteaza pe blog-ul d-stra. Admin, imi cer scuze, dar vreau sa revin cu un mesaj despre rugaciune, doua citate notate de mine, cred ca din "Pelerinul rus" ori din "Pateric", despre Rugaciunea inimii(scuze, ca atunci cand le-am notat, nu mi-am notat si sursa, interesat fiind doar de continut):


    „Trebuie să ne învăţăm a chema numele lui Dumnezeu mai mult decât a respira, în toată vremea şi în tot locul şi la tot lucrul. Apostolul zice: «Rugaţi-vă neîncetat», adică ne învaţă să avem aducere-aminte de Dumnezeu în orice vreme, în orice loc şi în timpul oricărui lucru. Dacă faci ceva, trebuie să ai în minte pe Creatorul lucrurilor; dacă vezi lumina, adu-ţi aminte de Cel ce ţi-a dat-o; dacă vezi cerul, pământul, marea şi tot ce se află într-însa, minunează-te şi proslăveşte pe Cel ce le-a zidit; dacă te îmbraci cu hainele tale, adu-ţi aminte cine ţi le-a dat pe acestea şi mulţumeşte-I Celui care are grijă de viaţa ta. Ca să spun pe scurt, orice mişcare să-ţi fie pricină de aducere-aminte şi de proslăvire a lui Dumnezeu. Şi, iată, în acest fel tu te vei ruga neîncetat, iar sufletul tău se va bucura totdeauna de aceasta.”

    „Rugăciune neîncetată înseamnă chemarea numelui lui Dumnezeu întotdeauna, ori de şezi, ori de mergi, ori de lucrezi, ori de mănânci, ori de faci orice alt lucru; în orice loc şi în orice vreme se cuvine să chemi numele lui Dumnezeu.”

    Dumnezeu sa va aiba in paza Sa! Doamne ajuta!

    ReplyDelete

 

Dumnezeu este dragoste

Grab this Headline Animator

Dovezi in favoarea lui Dumnezeu

Grab this Headline Animator