Monday 14 June 2010

Dumnezeu sau tonomat?

In ultima vreme am tot auzit despre diverse proorocii, despre descoperiri si asa mai departe. Si pare ceva bun, nu? Dar oare cate sunt adevarate?

Ca exemplu: doi tineri au o relatie si vine o persoana din biserica la unul din ei si ii spune ca Dumnezeu i-a spus ca partenerul nu este cel dorit de El si ca e mai bine sa se desparta. Ce faci intr-un astfel de caz?


Inainte de a citi mai departe, gandeste-te bine ce ai face tu.


De multe ori noi incercam sa il transformam pe Dumnezeu intr-un tonomat. Sa ma casatoresc cu X sau cu Y? Sa plec in misiune sau nu? Sa fac una sau alta? Nu e rau ca noi cautam un raspuns de la El, pentru ca e clar ca Domnul e singurul in masura sa dea raspunsurile corecte, problema este cum le cautam. Una doua mergem la un grup de rugaciune, ca poate vreun frate sau vreo sora va avea vreo descoperire de la Domnul. Si uite asa nu trebuie sa mai investim noi timp in relatia cu Dumnezeu, bagam o fisa si primim raspunsul. Intreaba-te crestine, asta e Dumnezeul pe care il vrei?

Sa cauti raspunsuri asa, e ca si cum te-ai duce in statia de autobuz si ai face sondaj, sa ma casatoresc cu X sau cu Y. Sansele de a primi un raspuns prost sunt la fel de mari.


De ce? Eu unul cred ca Dumnezeu vrea o relatie persoanla cu fiecare dintre noi, o relatie in care e nevoie de timp petrecut in rugaciune, in citirea Cuvantului, in meditatie. Cat timp esti pregatit sa investesti?


Vei primi inapoi proportional cu investitia facuta. Exact ca la economie.

Nu zic sa nu iei in seama o proorocie atunci cand ea este facuta. Biblia spune foarte clar sa nu dispretuim proorociile ci sa le evaluam si sa vedem daca sunt de la Dumnezeu. Dar una este o descoperire facuta si una este sa cauti tu cu tot dinadinsul. Una este ca Dumnezeu sa iti descopere ceva si alta este sa cauti tu cu disperare.

Eu cred si am experimentat pana acum un Dumnezeu care ti se dezvaluie in rugaciune, in citirea Cuvantului, in meditatie la Cuvantul si voia Lui. Si in plus, in trairea Cuvantului Sau.

Nu cauta proorocii cand relatia ta cu Dumnezeu e la pamant, pentru ca oricum nu vei avea suficienta intelepciune sa distingi de unde vine si daca e buna sau nu.

Cauta-l pe Dumnezeu, lasa ingrijorarile deoparte si adanceste-te in Cuvantul Lui. Da-i timpul tau, construieste relatia ta personala cu Dumnezeu si atunci sa vedem daca mai ai nevoie de descoperiri.

Revenind la exemplul de mai sus, i-as spune omului care imi spune aceasta "proorocie" ca eu astept un astfel de raspuns direct de la Dumnezeu. De ce? Pentru ca nu cred ca aceste cuvinte pot veni de la Dumnezeu, Dumnezeu nu da astfel de proorocii, El ne invata, El ne zideste, El ne imbarbateaza. Niciodata o profetie adevarata nu darama. Iar referitor strict la acest caz, daca amandoi tinerii au o relatie de calitate cu Dumnezeu, eu nu cred ca e nevoie de un prooroc sa le spuna ce e bine si ce nu. Cugetul lor le va spune, Dumnezeu le va vorbi in inima lor. Asta numai daca au o relatie sincera si curata cu Dumnezeu. Iar daca relatia lor cu Dumnezeu e cu suisuri si coborasuri, au probleme si dureri in relatia cu Dumnezeu, ultima problema a lor trebuie sa fie casatoria. Pe primul loc trebuie neaparat sa fie relatia cu Dumnezeu, dupa care Dumnezeu ii va lumina. Relatia asta te ajuta sa te sfintesti? Te apropie de Dumnezeu? Sau te trage in jos? Oare nu asa se pune corect problema? Stim ca voia lui Dumnezeu este sfintirea noastra, ce ne ajuta si ce ne pune piedici? Oare nu asa trebuie evaluat totul?

Si cred ca asta se aplica in orice domeniu. Vrei sa pleci misionar? Ce relatie ai cu Dumnezeu? Pleci sa darami sau sa zidesti?

Vrei sa fii pastor si cauti o proorocie sa vezi daca e voia lui Dumnezeu pentru tine? Ce relatie ai cu Dumnezeu? Darami biserica sau o zidesti?

Din ceea ce am vazut eu in Biblie, Dumnezeu foloseste proorocia ca mod exceptional de avertizare, de incurajare, de zidire. Nu o foloseste pentru a ne ghida pe noi ca pe niste robotei la stanga si la dreapta. Dumnezeu vrea sa ne folosim capul, sa avem curajul de a lua decizii, si vom fi capabili sa facem asta doar atunci cand vom avea o relatie corecta cu El.

Asa ca daca tu cauti un Dumnezeu adevarat, viu, pune mana si investeste timp in relatia cu El. Orice ti-ar spune mintea ta. De multe ori mintea ne spune ca nu avem timp sa asteptam raspunsul lui Dumnezeu, totul ne trebuie acum: "daca trece ocazia de casatorie pe langa mine?", "daca pierd ceva important?", "am nevoie de raspunsuri rapid ca sa stiu ce decid". Oare nu ne spune Dumnezeu ca e placut "sa asteptam in tacere raspunsul Lui"?. Oare nu stim noi ca El niciodata nu intarzie? Ca la El totul e posibil? Oare graba noastra nu vine tocmai din necredinta in faptul ca El se ingrijeste de noi, in cele mai mici amanunte?  Lasa la o parte celelalte lucruri, investeste, investeste, investeste. Si vei primi inapoi ce ai semanat. Te rog, nu il transforma pe Dumnezeu intr-un tonomat, bagi fisa si primesti raspunsul, trateaza-l ca pe un prieten si El te va trata la fel.

Asa sa ne ajute Dumnezeu!

1 comment:

  1. DACA ai ca Frate pe Domnul Isus, nu trebuie sa alergi la alti frati pentru calauzire si viziune, pentru ca El insusi este calea pe care ai ales sa mergi. Nu exista varianta a doua in planul lui Dumnezeu. El(plaul) este desavarsit si autentic pentru noi. Imi place sa am frate pe Domnul Isus si sa ii pot spune lui Dumnezeu- Ava. Stiu ca este un pret de platit, adica voia mea rastignita si nu numai... sa imbraci voia Tatalui din Cer... pe care nu stiu de ce o cerem cu atata ardoare si atunci cand vine.. ne speriem de ea si fugim :)foarte greu o acceptam.

    ReplyDelete

 

Dumnezeu este dragoste

Grab this Headline Animator

Dovezi in favoarea lui Dumnezeu

Grab this Headline Animator