Thursday 5 March 2009

de la Vladimir Pustan - Filmul Patimile lui Hristos

A facut multa valva filmul lui Mel Gibson. Nu stiu motivele pentru care s-a apucat de treaba asta. Rautacios, ma gandesc ca, oricum, cel putin financiar, a meritat efortul. Am vazut filmul "piratat", inainte cu o saptamana de a aparea pe ecranele romanesti.

Nu le-a placut evreilor filmul, pentru ca de doua mii de ani tot ce-i cu privire la Isus nu le place.
Nu le-a placut catolicilor filmul, pentru ca Maria I-a sarutat picioarele rastignite si s-a umplut de sange pe buze. Hristos avea voie sa fie stalcit in bataie, dar imaculata fecioara n-avea voie sa fie atat de umana.
Nu le-a placut ortodocsilor filmul, ca n-a avut nici o liturghie in el si a fost facut de imperialistii americani ahtiati dupa bani.
Nu le-a placut penticostalilor filmul, pentru ca a fost, film si filmele nu-s bune sa fie vazute.

Se spune ca a fost un film crud. Nu cred asta. Mel Gibson l-a citit pe Iosif Flavius, care ne spune cum era crucificarea, l-a citit pe Eusebiu, care ne spune cum era bataia cu biciul ( Eusebiu spune ca dupa 50 de lovitur li se vedeau rinichii si organele interne).
Filmul a fost ca viata. Fara fasoane, fara romantisme. Pe noi ne deranjeaza pretul platit de Hristos pentru rascumpararea omenirii. Noi n-am fi vrut sa-I ramanem datori. Filmul facut de Zefirelli este o telenovela pe langa cel al lui Mel Gibson. Am dori un Hristos care a suferit crucea cat o impunsatura de ac pentru determinarea grupei sanguine. "Chiar asa a fost?" m-a intrebat cineva. "Nu, i-am zis, a fost mult mai greu si mult mai rau."

Pocainta inseamna sa intelegi ca esti rau, ca pentru tine a suferit nespus Dumnezeu. Hristos n-a plecat pe "Via Dolorosa" senin, zambind camerelor de luat vederi.
Am vrea ca totul sa fie gratuit, sa nu ne coste nimic. De aceea judecata va fi atat de aspra, pentru ca Dumnezeu S-a chinuit cumplit. L-au batut romanii, dar pe tot ce pune mana omul se usuca. Am auzit ca s-au pocait o gramada de oameni la filmul acesta. Mi-e mila de ei daca a trebuit sa vada un film, ca sa-L inteleaga pe Dumnezeul Scripturilor. Un pastor american a lesinat. Oare ce-a predicat in toti anii de pana acum?

Initial Mel Gibson n-a vrut sa titreze filmul. Sa ramana in aramaica si latina, iar imaginea sa spuna totul. Dar i-au zis ca miliardele de "crestini" nu cunosc Biblia, de aceea e bine sa foloseasca traducerea, sa inteleaga tot omul.
Filmul ne-a umilit. Un film mediocru a pus pe picior gresit o crestinatate care uitase de Golgota, de Hristos, de mantuire, care traia plenar filosofia "nu te baga in viata mea".

Hristos "S-a bagat" in viata noastra, acoperindu-ne cu sangele iertarii.

*preluat din "Dulcele sarut al singuratatii" de Vladimir Pustan*

3 comments:

  1. Crunt si adevarat...

    ReplyDelete
  2. ,,De aceea judecata va fi atat de aspra, pentru ca Dumnezeu S-a chinuit cumplit.'' eu nu cred ca va fii asa...Dumnezeu este bun si bland de aceea la trimis pe Isus Cristos sa ne mantuiasa. Nu cred ca judecata va fi aspra pentru ca el iarta pe toata lumea care se intoarce la EL

    ReplyDelete
  3. Pentru cei care se intorc la El nu va exista judecata. Bunatatea lui Dumnezeu ne indeamna la pocainta, dar cei care Il resping pe Isus Hristos vor avea parte de judecata. Si judecata, in acel moment, nu are cum sa fie blanda, pentru ca oamenii au avut sansa mantuirii, dar au refuzat-o.

    ReplyDelete

 

Dumnezeu este dragoste

Grab this Headline Animator

Dovezi in favoarea lui Dumnezeu

Grab this Headline Animator