Tuesday 3 March 2009

Intamplari povestite de Richard Wurmbrand

Sfantul Moise

Ii las pe altii sa-i laude pe marii intelectuali: as vrea sa-l laud pe nebunul pe care Dumnezeu l-a ales ca sa-i faca de rusine pe intelepti.
Fratele nostru a fost de meserie cioclu. El suferea de o forma delicata de nebunie care nu era deloc primejdioasa pentru altii. La adunarile noastre el plangea copios, avea o reactie teribila atunci cand predicatorul povestea despre suferintele Mantuitorului si radea foarte tare atunci cand se vorbea despre victoria Sa.
Ceilalti credinciosi din biserica noastra il considerau pe Moise un element perturbator. Unul din ei a promis, stiind ca el era foarte sarac, ca daca va sta linistit in timpul slujbelor, va putea veni sa manance in casa sa, in fiecare duminica, friptura, prajitura si fructe.
Prima duminica, Moise a parut destul de linistit, dar saptamana urmatoare, atunci cand predicatorul a amintit de inviere, s-a ridicat in mijlocul predicii si a strigat: "Cu friptura sau nu, Aleluia!"
In anul 1939,. antisemitii au tras in rabinul sef Niemerover. Victima nu a fost ranita, glontele a trecut prin paltonul sau, dar socul l-a imbolnavit si a fost obligat sa stea in pat. Printre ei a fost si Moise. El a spus rabinului:"Nu vedeti, Eminenta, ca Dumnezeu nu vrea ca pacatosii sa piara, ci sa fie convertiti si mantuiti?"
El a venit in casa noastra la masa si cand era cat pe ce sa incepem, i-a spus sotiei mele:"Sora, va rog frumos sa luati de aici cutitul. Eu stiu ca sunt cam nebun si am promis lui Dumnezeu sa nu ating vreodata vreun cutit, pentru ca daca imi pierd pentru un moment controlul, sa nu ranesc pe cineva. Si apoi, Adam si Eva au mancat fara cutit."
Am reflectat la faptul ca multi intelepti ar fi avut de invatat de la acest om bolnav.
In ianuarie 1940, in Bucuresti a avut loc o revolta. Multi evrei au fost ucisi. Cativa dintre ei au fost injunghiati si agatati de carlige, in abator, purtand pe piept inscriptia "carne cuser".
Atunci cand fascistii au navalit, Moise statea intr-o mica dugheana in care se putea bea un ceai ieftin.
Seful grupului a strigat:
- Toti jidanii sa iasa afara!
Evreii au iesit afara unde erau ingramaditi in camioane si apoi urmau sa fie dusi in padure si impuscati. Moise, care era foarte usor de recunoscut ca evreu, statea linistit, bandu-si ceaiul. Conducatorul camasilor verzi a strigat la el:
- Jidane, nu ma auzi? Ti-am spus sa iesi!
Moise i-a raspuns linistit:
- Frate draga, jidani sunt cei care, ca Iuda, Il vand pe Isus. Eu sunt un israelit care-L iubeste pe Mantuitorul.
- Taca-ti gura si iesi afara!
Asa ca Moise a iesit afara! S-a auzit ordinul:
- Cu totii in camion, jidanilor!
Insa Moise a repetat:
- Jidani sunt aceia care fac ca Iuda: Il vand pe Isus. Eu sunt un israelit care-L iubeste pe Isus.
Unul dintre conducatorii grupului a exclamat:
- Lasati-l in pace! Vedeti ca-i un fel de predicator!
Si l-au lasat in pace.
Dar Moise, in loc sa se departeze, i-a spus omului:
- Vad ca esti bun si indurator. Dumnezeu te va rasplati pentru asta. Dar nu te opri la jumatati de masura: lasa-i si pe ceilalti evrei din camion sa mearga acasa!
Nebunii poseda uneori puteri nebanuite de sugestie. Cred ca si Moise avea aceasta putere dar dintr-o alta sursa. In orice caz, conducatorul fascistilor a ordonat si celorlalti evrei sa coboare din camion si sa se duca acasa.
Abia acum l-a apucat pe Moise spaima. S-a dus acasa si a ramas ascuns in timpul pogromului. Toti evreii care fusesera salvati au spus istoria cu Moise fiecarui om pe care l-au intalnit. Si pentru ca a disparut, s-a crezut ca e mort si i-a iesit supranumele de "Sfantul Moise".

*preluat din "Cristos pe ulita evreiasca" de R Wurmbrand

No comments:

Post a Comment

 

Dumnezeu este dragoste

Grab this Headline Animator

Dovezi in favoarea lui Dumnezeu

Grab this Headline Animator