Saducheii, care zic că nu este înviere, au venit la Isus şi I-au pus următoarea întrebare:
„Învăţătorule, iată ce ne-a scris Moise: „Dacă moare fratele cuiva şi-i rămâne nevasta fără să aibă copii, fratele său să ia pe nevasta lui şi să ridice urmaş fratelui său.”
Erau, dar, şapte fraţi. Cel dintâi s-a însurat şi a murit fără să lase urmaş.
Al doilea a luat de nevastă pe văduvă şi a murit fără să lase urmaş. Tot aşa şi al treilea.
Şi niciunul din cei şapte n-a lăsat urmaş. După ei toţi, a murit şi femeia.
La înviere, nevasta căruia dintre ei va fi ea? Căci toţi şapte au avut-o de nevastă.”
Marcu 12:18-23
Care sunt sansele ca un astfel de caz sa fie real? Eu unul cred ca foarte mici. Si totusi, de cate ori vedem discutii asemanatoare in jurul nostru? Saducheii se diferentiau de farisei prin faptul ca ei nu credeau in inviere, o deosebire ideologica. Se concentrau pe micile diferente, si scapau din vedere imaginea de ansamblu.
Acelasi lucru il vedem astazi la crestini. Ne-am segregat in ortodocsi, catolici, penticostali, baptisti, adventisti, etc. Bazat pe ce? Pe diverse interpretari biblice, pe detalii pe care fiecare din aceste denomiatiuni le intelege in mod diferit. Adventistii spun ca Sabatul e sambata si nu duminica, catolicii ca e bine sa te inchini in fata statuilor, ortodocsii spun ca numai icoanele sunt permise, nu si statuile, baptistii nu recunosc botezul cu Duhul Sfant, penticostalii sustin ca exista. Fiecare denominatiune proclama ca are dreptate si celelalte sunt in eroare. Rezultatul? O gramada de certuri si conflicte.
Oare de ce?
Ne simtim mult mai bine, ne tinem mintea ocupata cautand justificari pentru intepretarile noastre, evitand astfel sa ne punem intrebarile esentiale, sa ne analizam credinta prin ochii Bibliei. Suntem prea ocupati cu certurile ca sa ne mai facem timp si pentru auto-analiza. Ne culcam seara multumiti ca noi avem credinta corecta, ca avem dreptate, cand de fapt noi ratacim, ne pierdem in detalii.
Ce le spune Domnul Isus saducheilor?
Drept răspuns, Isus le-a zis: „Oare nu vă rătăciţi voi, din pricină că nu pricepeţi nici Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu? Marcu 12:24
Oare nu e valabil si pentru noi, astazi?
Am uitat sa iubim, am scapat din vedere imaginea de ansamblu. Dumnezeu este unul singur si nu apartine unei anume religii.
„[...], care este cea mai mare poruncă din Lege?”
Isus i-a răspuns: „Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu tot cugetul tău.”
Aceasta este cea dintâi şi cea mai mare poruncă.
Iar a doua, asemenea ei, este: „Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi.”
În aceste două porunci se cuprinde toată Legea şi Prorocii.”
Matei 22:36-40
Aplici tu aceste porunci in viata ta?
Thursday, 15 September 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
“Caci prin aceasta vor cunoaste toti ca sunteti ucenicii Mei, daca veti avea dragoste unii fata de altii.”(Ioan 13.35)
ReplyDeleteTotusi este o singura credinta, un singur botez, un singur Dumnezeu adevarat, dar oamenii au instituit mai multe forme de evlavie care au produs rupturi in timp si au fost, daca ne uitam la radacina lor, rezultatul unor neintelegeri, sau al lipsei de dragoste si acceptare, sau al dorintei de suprematie, sau… atatea alte motive. Important este, insa, ca Dumnezeu isi are copiii imprastiati in aceasta lume si ca ei sunt recunoscuti nu prin etichetarea unei forme, ci prin dovada dragostei. Asa sa ne ajute si pe noi El, sa-I fim placuti si sa umblam in dragostea Sa.
P.S. intrebarea inca ma cerceteaza.
La ce intrebare te referi? Daca a fost pusa anterior, imi cer scuze dar nu imi mai aduc aminte.
ReplyDeleteM-am referit la intrebarea de final, despre poruncile ce cuprind legea dragostei si care trebuie sa prinda radacini adanci in noi.
ReplyDeleteCitind randurile de mai sus m-am dus cu gandul la versetele din Fapte 10 "In adevar vad ca Dumnezeu nu este partinitor, ci ca in orice neam, cine se teme de El, si lucreaza neprihanire este primit de El". Asa sa ne ajute Domnul!
ReplyDelete