Thursday, 29 March 2012

Iertarea. Ce inseamna ea cu adevarat?

In lume circula o vorba, iert dar nu uit. Altii ii contrazic, iertarea inseamna si uitare.

Oare tu, ai uitat datile in care ai fost ranit(a)?

Eu unul nu cred ca poti uita ceea ce a facut un om, mai ales atunci cand lasa rani, chiar daca acestea se cicatrizeaza in timp. Urma va fi mereu acolo.

Si la fel nu cred ca Dumnezeu poate uita, in adevaratul sens al cuvantului, pacatul nostru si suferinta pe care noi i-o provocam atunci cand pacatuim.

Si atunci ce inseamna sa iertam pe cineva?

Conform Dex-ului, definitia iertarii este: a scuti pe cineva de o pedeapsa, a trece cu vederea greseala sau vina cuiva.

Eu cred ca poti spune ca ai iertat pe cineva atunci cand nu numai ca nu mai porti pica acelui om, dar nici macar nu mai aduci in discutie greseala lui. Exact asa face Domnul cu noi, odata iertat pacatul el nu mai este niciodata adus in discutie, este in trecut.

Daca tu simti nevoia sa povestesti tuturor ca un om ti-a facut rau si ce rau ti-a facut, oare nu e tot o forma de a il pedepsi? Si odata ce il pedepsesti, nu inseamna asta ca nu l-ai iertat?

Bineinteles, sunt si cazuri mai delicate. Ca exemplu, daca ai lucrat cu un meserias crestin, care nu s-a comportat deloc crestin, ba din contra si cineva iti cere referinte despre el, ce faci? Eu unul ca aici trebuie sa spui adevarul, chiar daca el nu este favorabil pentru cel in discutie si asta nu implica neiertare. Ar trebui sa fie o descriere obiectiva a situatiei din trecut.

Cred ferm in faptul ca asa cum noi am primit o a doua sansa din partea Domnului si noi trebuie sa acordam celor din jur o a doua sansa. In special daca vedem ca regreta greselile facute si incearca sa repare lucrurile.

Dar, asa cum spuneam mai sus, nu cred ca trebuie sau ca putem uita si cred ca odata ce un om s-a dovedit neserios, ii putem oferi o a doua sansa, luandu-nu in acelasi timp si niste minime masuri de siguranta. De prea multe ori ne grabim sa punem etichete si sa vedem numai din punctul nostru de vedere.

Cred ca ar trebui sa fim mai ingaduitori si sa nu uitam sa iertam, asa cum nu uitam cand ni s-a gresit.

Iarta si tu asa cum si tie ti s-a iertat.

2 comments:

  1. In mare parte de acord ,o greseala, un cuvant care raneste pot fi iertate chiar daca lasa cicatrici.
    Ce facem insa atunci cand iertam si iertam si iarasi iertam ca pana la urma cel iertat sa-ti ia aceasta calitate drept prostie ,ba mai mult incearca sa profite de pe urma ,,naivitatii''
    Spre exemplu: un sot inseala apoi zice ca ii pare rau si face la fel iar si iar dar nu se schimba ,dimpotriva,incearca sa-ti faca rau intentionat,mai ales ca a fost crescut in fam de crestini si stie in ce fel sa te raneasca .
    Ar mai fi de acceptat o asemenea relatie daca el nu doreste a se schimba ?
    Desi e recasatorit urmareste ca fostei lui sotii sa nu cumva sa-i mearga bine
    In ce fel se pot uita toate acestea? ,ca acuma de iertat nu e asa greu deoarece nu mai sunt impreuna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Corect. Asta spuneam si eu in articol, ca sunt cazuri speciale. Spuneam ca trebuie sa iertam si sa acordam o a doua sansa, dar luandu-ne anumite masuri de siguranta.

      In nici un caz iertarea nu este egala cu prostie si in nici un caz iertarea nu inseamna sa te lasi calcata in picioare.

      Il ierti, adica nu ii porti pica pentru ceea ce a facut si din ce inteleg face in continuare. Dar asta nu inseamna ca il lasi sa faca asta in continuare.

      Cu atat mai mult cu cat el este "crestin", faptul ca urmareste intentionat sa raneasca il descalifica complet, dupa parerea mea.

      Cel mai bine te distantezi fata de un astfel de om si iti iei masuri pentru a nu ii mai permite sa te raneasca.

      Delete

 

Dumnezeu este dragoste

Grab this Headline Animator

Dovezi in favoarea lui Dumnezeu

Grab this Headline Animator