Thursday 16 July 2009

Nimic unic in invataturile lui Isus Cristos?

Invataturile radicale ale Domnului Isus

Multi ateisti pretind ca Isus Cristos nu a oferit nici o invatatura noua si ca toate invataturile sale sunt preluate din alte religii. Totusi, adevarul este ca Domnul Isus are un mesaj radical diferit fata de orice alta religie. Acest articol va examina cateva dintre invataturile Sale.

Neprihanirea - mai mult decat fapte

In multe din predicile sale, Domnul Isus a spus ca neprihanirea este mai mult decat refuzul de a actiona potrivit cu dorintele pacatoase. Cu alte cuvinte, nu este suficient sa te porti ca un om neprihanit, trebuie sa si gandesti neprihanit. Dorinta de a pacatui, chiar daca numai cu gandul, te face vinovat in fata lui Dumnezeu, chiar daca nu ai actionat conform acelei dorinte. De aceea toti oamenii sunt pacatosi si nu reusesc sa atinga nivelul hotarat de Dumnezeu. Mai jos vom analiza cateva din invataturile din predica Domnului, de pe Muntele Maslinilor. Va provoc sa analizati ce a spus Domnul Isus si sa vedeti daca va ridicati la nivelul cerut de Dumnezeu. Daca sunteti sinceri, veti realiza ca nu puteti atinge acest nivel, prin propriile forte.

Lumea spune
Isus Cristos spune
Versetul biblic
Daca cineva greseste fata de tine, este ok sa il jignesti.
Daca te enervezi pe cineva si il jignesti te poti trezi condamnat pe vecie.
Matei 5.21,22
Este in regula sa intorci capul, dupa o femeie frumoasa, atunci cand esti casatorit, atata timp cat nu actionezi pe baza dorintelor. Daca te uiti la o femeie, poftind-o, te faci vinovat de adulter.
Matei 5.27,28
Divortul este permis, daca nu esti compatibil cu celalalt. Divortul (cu exceptia adulterului) va face pe amandoi vinovati de adulter. Matei 5.31,32
Daca anumite circumstante, incontrolabile, te impiedica sa iti indeplinesti promisiunea, esti absolvit. Nu face nici un fel de juraminte, dar adu la indeplinire ceea ce ai spus. Matei 5.33-37
Nu are trebui sa permiti oamenilor sa profite de tine. Nu raspunde cu rau, ci raspunde raului cu bine. Matei 5.38-41
Este in regula sa iti urasti dusmanul. Trebuie sa iubesti toti oamenii si sa te rogi pentru cei care te urasc. Matei 5.44
Este in regula ca atunci cand donezi, sa iti asociezi numele cu acea donatie. Da in secret, ca nimeni sa nu stie ce faci.
Matei 6.1-4
Rugaciunea publica este o modalitate buna de a da un exemplu. Roaga-te in camaruta ta, singur si sincer. Matei 6.5,6
Daca un om ti-a gresit, e in regula sa te razbuni. Iarta-i pe toti cei ce ti-au gresit. Matei 6.14,15
Mananca, bea si distreaza. "Cel ce moare avut, castiga." Nu acumula bogatii, doar pentru ca ai bani. Foloseste resursele pentru scopuri eterne. Matei 6.19-21
Intotdeauna incearca sa te imbogatesti. Banii te vor face fericit.
Un om, nu poate sluji lui Dumnezeu si banilor in acelasi timp. Aceasta alegere are un impact vesnic. Matei 6.24
Cumpara pana nu mai poti. Cel care are mai multe castiga. Nu te ingrijora din cauza hainelor si mancarii, increde-te in Dumnezeu pentru toate nevoile tale. Matei 6.25-33
Daca ai griji, ia o pastila si relaxeaza-te. Nu te ingrijora pentru ziua de maine. Ai destule de facut astazi. Matei 6.33,34
Ai citit ce a facut vedeta...? Nu ii judeca pe altii. Examineaza-te pe tine. Matei 7.1-5


Regula de aur

Multi atei pretind ca regula de aur este o parte a tuturor religiilor si ca a fost propovaduita de altii inaintea lui Isus. Aceasta afirmatie este falsa, din moment ce regula de aur propovaduita de alte religii nu este aceeasi cu invataturile Domnului Isus. Iata ce a spus Domnul:

Matei 7:12 Tot ce voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi la fel; căci în aceasta este cuprinsă Legea şi Proorocii.

In contrast, iata "regula de aur" propovaduita de Confucius:

Unui elev care l-a in­trebat: „Maestre, exista ceva care ar putea sa ne serveasca drept ghid in toate actiunile din viata?”, Confucius i-a raspuns: „Nu face niciodata altora ceea ce nu ti-ar placea sa iti faca ei tie.” (Analecte 15:25).

Exista diferente majore intre cele doua invataturi. Confucios vorbeste doar in sensul negativ. Nu face altora ceea ce nu ti-ar placea sa ti se faca. In plus, Confucius vede acest aspect sub semnul reciprocitatii - asteaptand ceva la schimb. Totusi, Isus Cristos a spus:

Luca 6:35 Voi însă, iubiţi pe vrăjmaşii voştri, faceţi bine şi daţi cu împrumut, fără să nădăjduiţi ceva în schimb. Şi răsplata voastră va fi mare, şi veţi fi fiii Celui Prea Înalt; căci El este bun şi cu cei nemulţumitori şi cu cei răi.

Mai mult, Isus a rostit aceasta invatatura in sens pozitiv, total diferit. Isus stia de problemele puse de "regula de aur", care prevala in acea vreme. A nu face rau nu este egal cu a face bine tuturor. Dupa ce a enuntat regula de aur, in predica sa, El a facut urmatoarea afirmatie:

Luca 6:32 Dacă iubiţi pe cei ce vă iubesc, ce răsplată vi se cuvine? Şi păcătoşii iubesc pe cei ce-i iubesc pe ei.

Adevarata regula de aur, presupune a iubi toti oamenii, chiar si pe cei care te jignesc si profita de tine. Este posibil sa iubim toti oamenii? Daca incerci prin propriile forte, vei esua lamentabil. Daca ceri ajutorul Domnului vei reusi.

Dragostea

Isus ne invata ca ucenicii Sai vor fi recunoscuti prin dragostea pe care o arata:

Ioan 13:35 Prin aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii pentru alţii

Dragostea lui Dumnezeu se revarsa in lume prin intermediul celor care Il iubesc, pana acolo incat sunt gata sa se sacrifice pentru a salva viata altuia.

Ioan 15:13 Nu este mai mare dragoste decât să-şi dea cineva viaţa pentru prietenii săi.

Concluzie

Mesajul lui Isus Cristos este unic. Aceasta unicitate este unul dintre motivele principale, care m-au facut sa ma intorc la Mantuitorul meu. Nu este suficient sa fim neprihaniti in purtare, trebuie sa fim complet neprihaniti. Ce vei spune cand vei sta in fata Dumnezeului Sfant? Crezi ca El iti va accepta justificarile? Ai nevoie de un Mantuitor, de aceea Isus Cristos a venit pe acest pamant. Daca nu ai ajuns la aceasta concluzie, continua sa cercetezi. Daca afirmatiile Domnului sunt adevarate, ceea ce vei face cu Fiul lui Dumnezeu este cea mai importanta alegere pe care o vei avea de facut. Ce alegi?

Tradus cu acordul autorului
Originalul il gasiti aici

2 comments:

  1. Buna ziua.
    Cum poate fi la fel,insasi lumina in sine cu cineva care vrea doar sa semene a lumina?..

    ReplyDelete
  2. Nu imi este foarte clar sensul intrebarii, puteti detalia un pic la ce va referiti?

    ReplyDelete

 

Dumnezeu este dragoste

Grab this Headline Animator

Dovezi in favoarea lui Dumnezeu

Grab this Headline Animator