De multe ori ne intrebam cat de mult e bine sa iertam? Oare exista justificare pentru neiertare? Si daca da, care ar fi motivele?
E ok sa nu ierti pe cineva pentru ca nu si-a cerut iertare?
Matei 6:14 - "Dacă iertaţi oamenilor greşelile lor, şi Tatăl vostru cel ceresc vă va ierta greşelile voastre"
Nu spune fratilor, ci oamenilor. Adica tuturor! Si nici nu conditioneaza iertarea.
Proverbe 25:21 "Dacă este flămând vrăjmaşul tău, dă-i pâine să mănânce, dacă-i este sete, dă-i apă să bea."
Eu unul, nu cred ca exista scuza pentru neiertare. Mai repede as spune ca este un semn al imaturitatii spirituale, Dumnezeu nu oboseste iertand, El nu ii uraste nici macar pe cei ce nu se intorc la El. Uraste pacatul lor, insa ii iubeste si pe ei. Tu de ce nu ai putea?
Biblia ne spune ca Dumnezeu nu oboseste iertand, tu de ce ai obosi?
Mai mult, atunci cand ierti pe cineva care ti-a gresit, care te-a ranit, nu ar trebui sa o faci din obligatie ci pentru ca numai asa sufletul tau poate capata liniste. Nu poti avea pace in inima daca tu tii ranchiuna! Nu stiu voi, dar eu niciodata nu imi pot gasi pacea daca exista neiertare in inima mea.
Iarta si lasa-l pe Dumnezeu sa iti faca dreptate!
Thursday, 3 February 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
De ce sa nu iertam? Poate datorita orgoliului, a faptului ca noi credem ca nu am gresit si numai celalalt. Si ce daca nu ni se cere iertare, cand ne rugam”ne iarta greselile noastre precum si noi iertam gresitilor nostril”, ne gandim oare daca iertam indeajuns? Daca nu suntem in pace cu fratele sau strainul, sa cautam degraba impacarea, si chiar daca el a gresit si nu vede asta, sa mergem noi, care suntem mai “tari” si mai smeriti, cu duhul blandetei si al dragostei si sa nu lasam ca zidul ce ne desparte sa se ridice. Asa usor se ridica acest zid daca nu veghem…
ReplyDeletefrumoase vorbe! de cate ori le-ati practicat???
ReplyDelete@Damaris Incerc sa le aplic in fiecare zi. Asa cum am si scris, atata timp cat stiu ca am de lucrat la acest capitol nu am pace. Nu pot fi impacat cu Domnul atata timp cat este neiertare in inima mea. Nu imi place dictonul 'fa ce zice popa, nu ce face popa'. Degeaba vorbesti despre iertare daca nu te lupti sa o si aplici.
ReplyDeleteMesajul meu era pentru Simonica. Imi cer scuze.
ReplyDeleteIertarea costa. Daca intelegi viata Domnului Isus, trebuie sa stii ca iertarea plateste vina celuilalt ... trebuie su suferi paguba pentru ca cineva din viata ta isi permite libertati care te ranesc sau te injosesc.
Ideea este ca suferim oricum .. fie ca iertam, fie ca traim in amaraciune. Doar ca e mai bine sa suferim paguba si sa traim cu Dumnezeu, decat sa suferim amaraciune si sa ne patam haina sufletului dandu-i drept celui rau sa isi puna amprenta pe haina sufletului meu. Imi cer iertare pentru confuzie. Iertarea nu e un proces usor.. costa.
Nu ai de ce sa iti ceri scuze, intrebarea era foarte pertinenta si cu privire la mine. N-ar trebui sa fiu eu ferit de intrebari, pentru ca si eu sunt om supus greselii. Ai dreptate, iertarea e unul din cele mai grele lucruri pe care le poti face. Insa cred ca este, in acelasi timp, unul din cele mai frumoase, unul din cele care te aduce aproape de Dumnezeu.
ReplyDeleteDamaris, multumesc pentru intrebare. Am incercat sa scriu din experienta mea si a celor din jur, fiind motivata chiar de intamplari petrecute de curand. Am observat cum cel rau profita de neiertare pentru a ridica ziduri de despartire chiar si intre copiii Domnului. In ceea ce ma priveste, aceste vorbe incerc sa le pun in practica oridecateori imi sta in putinta, chiar daca nu intotdeauna sunt destul de “tare”, totusi nu renunt sa fac primul pas. Am mai observat ca, pe masura ce Il cunoastem pe Dumnezeu mai mult, incepem sa iertam mult mai usor, cu o dorinta de impacare mult mai mare.
ReplyDeleteSimona, cred ca ai o vointa puternica.
ReplyDeletePace si multa binecuvantare! Ma bucur mult de aceste ganduri, chir zilele trecute am fost in postura de ai ii spune cuiva despre iertare. Cred, in ceea ce priveste viata mea, ca singura solutie pentru a ierta neconditionat este sa privesc mereu la exemplul Domnului Isus, in evanghelii El imi da modelul de necontestat, prin cuvintele Sale, prin modelul Sau. Stiind cat a iertat Dumnezeu in viata mea, cum as putea sa nu iert si eu la randul meu, mai ales ca nici una din greselile celorlalti asupra mea, nu se ridica la inaltimea si gravitatea pacatelor mele iertate de catre Domnul.
ReplyDeleteNu intotdeauna… Uneori e necesara, alteori trebuie sa dispara aceasta vointa pentru ca voia Sa sa fie deasupra. Domnul sa ma/ne ajute!
ReplyDeleteDaca ne intoarceam la rugacinea domneasca, vom sesiza ca Domnul Isus ne atrage mai inati atentia spre CER, spre Tatal meu, spre Sfintirea SA, Imparatia lui dorita in inima mea, si apoi ne aduce usor pe pamant... Precum in cer asa si pe pamant.. si ne vorbeste de paine- trebuintele noastre pentru fiecare zi, iertare- implica unitate, cat timp oamenii sunt uniti ( si Domnul Isus se roaga pentru acest lucru inainte sa plece in CER) sunt puternici prin smerenie si blandete si nu in ultimul rand eliberare... ne fereste de rau.
ReplyDeleteVointa omului supusa vointei lui Dumnezeu, infrateste, uneste, aduce viata.