Stateam, cu ceva timp in urma, de vorba cu cineva care imi spunea ca partea care ii place cel mai mult din mersul la biserica, este lauda pe care i-o adreseaza Domnului prin cantari si poezie.
Oare doar asa putem sa ii aducem lauda lui Dumnezeu? Prin cantari, poezie, seri de lauda si inchinare?
Nu spun ca nu sunt bune, sunt foarte bune, atata timp cat nu ne limitam aici.
De cele mai multe ori, purtarea unui om reflecta cei 7 ani de acasa si poate aduce lauda sau rusine parintilor sai. In acelasi fel, purtarea noastra se rasfrange si asupra parintilor fizici cat si a Celui spiritual.
Purtarea ta aduce lauda sau rusine?
Eu cred ca aici intra foarte multe lucruri, incepand cu punctualitatea si cedatul locului unei persoane mai in varsta si mergand pana la delasare, minciuna si inselatorie. Lucruri aparent minore sau lucruri majore, toate zic eu ca sunt importante si toate, luate impreuna, merg mai departe de noi.
Noi putem fi cu Dumnezeu pe buze la birou, la scoala, in biserica insa este mai important cum sunt perceputi prin prisma modului in care ne purtam. Te-ai gandit vreodata cum ar fi sa ai un coleg care sta cu Biblia pe masa, vorbeste frumos despre Dumnezeu, dar el intotdeauna intarzie la munca, isi minte seful pentru a isi face viata mai usoara si face tot ce poate ca sa scape de munca? Ce parere ai avea despre Dumnezeul pe care el il propovaduieste?
Stim cu totii, cel putin la nivel declarativ, aceste lucruri. Stim cu totii ca nu e bine sa intarziem, dar oare cati dintre noi facem asta in mod constant? Pare un lucru minor, insa este asa?
Care sunt lucrurile rele minore pe care avem voie sa le facem si cele majore pe care nu avem voie? Cine stabileste lista asta?
Eu unul cred ca nu exista asa ceva. Cred ca trebuie sa fim atenti la cele mai mici detalii, pentru ca ele reflecta spre parintii si Parintele nostru, ii putem lauda sau rusina prin purtarea noastra.
Oricine poate lauda cu gura, insa cati dintre noi putem lauda cu fapta?
"Fratii mei, ce-i foloseste cuiva sa spuna ca are credinta, daca n-are fapte? Poate oare credinta aceasta sa-l mantuiasca? [...]
Tot asa si credinta: daca n-are fapte, este moarta in ea insasi.
Dar va zice cineva: "Tu ai credinta, si eu am faptele. Arata-mi credinta ta fara fapte, si eu iti voi arata credinta mea din faptele mele." Iacov 2:14-18
Thursday, 24 February 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Nu te supara, dar lauda nu are nici o legatura cu cintarea si poezia. Astea sunt forme declarative a ceea ce simti tu in inima.. sau poate ca nu sunt doar forme de afirmare proprie intr-un context social. Nici nu stiu ce sa spun despre programele de inchinare unde oamenii privesc la aparatul video sau la aparatul foto. Inchinarea nu are legatura cu programele si orarul acestora, asta este doar o disciplina.
ReplyDeleteDomnul Isus a intarziat mult.. astfel ca Lazar a murit, insa El a stiut sa scoate lauda la adresa lui Dumnezeu din gura oamenilor.
Ispitit fiind, in pustie, a stiut sa raspunda celui rau, fara sa i se inchine, aducand lauda lui Dumnezeu... etc, etc. Dumnezeu vede altceva decat vede o camera video sau foto, un ochi fizic, el vede starea inimii si caracterul duhovicesc, roada Duhului Sfant.
Si nu stiu cati dintre cei mici sau mari se incadreaza aici.
Foarte bine punctat. Exact asta este si ideea articolului, ca inchinarea prin cantare sau poezie nu este suficienta. Ele sunt foarte bune, insa nu trebuie sa ramanem doar la ele. Trebuie sa realizam ca noi ne inchinam si il laudam pe Dumnezeu si prin modul in care ne traim viata. Ca sa fii un indicator spre El, este nevoie sa ai un mod de viata sanatos.
ReplyDelete