Friday 25 March 2011

Pacatul

Cel mai murdar lucru "inventat", ar spune unii. O parte din firea noastra pacatoasa ar spune altii.

Cert este ca e lipit de noi, doarme in firea noastra pana se iveste momentul prielnic. Si nu este nimic mai rau ca pacatul repetitiv. Cel in care cazi iar si iar, constient fiind ca vinovat esti numai tu, in esenta fara nici o scuza. De multe ori cautam scuze, insa Biblia ne spune ca pofta salasluieste in firea noastra si iese la iveala atunci cand, din slabiciune, ii permitem.

Multa vreme nu am reusit sa inteleg ce spunea Pavel in Romani 7. Cum pot sa fie 2 "persoane" inlauntrul nostru? Una care ne impinge spre moarte si una care ne trage spre viata? Cum e posibil ca pofta, firea pamanteasca, sa mai salasluiasca in noi, daca am devenit copii ai lui Dumnezeu? Multa vreme am crezut ca odata cu statutul de copil al lui Dumnezeu voi scapa de poftele nelegiuite. S-a intamplat asa? Nu.

Si cred ca nu se va intampla vreodata, cred ca este o lupta cat o viata. Pana in ultima clipa din viata noastra vom duce aceasta lupta cu firea noastra pamanteasca, fiinta duhovniceasca se va lupta non-stop cu carnea. De asta ne spune Domnul Isus sa veghem neincetat. O singura clipa de neveghere si firea pune stapanire pe noi, iar pacatul o urmeaza negresit.

Ce putem face daca am cazut in pacat? Chiar si in cel repetitiv? Orice ne-ar spune mintea noastra, sa ne punem pe genunchi, sa cerem iertare Domnului si sa Ii cerem ajutorul pentru ca pe viitor sa nu se mai intample. Si bineinteles sa veghem mai bine.

Dar ce greu este, atunci cand ai pacatuit, sa te mai ierti pe tine insuti. Cateodata, nici nu se pune problema sa ne gandim ca Dumnezeu ne-ar putea ierta, daca noi nu o putem face. Insa, de multe ori, Dumnezeu ne iarta chiar si atunci cand noi nu o facem.

Sincer nu stiu cum reuseste, cum e posibil. Atunci cand mintea imi spunea ca nu se mai poate, ma intorceam la Cuvant, care imi spunea ca totul e cu putinta la Dumnezeu. Si incercam sa ma ridic pe baza Cuvantului scris, pe baza promisiunilor Sale.

El a trait in trup si stie ce lupta ducem zi de zi, tocmai de aceea acum mijloceste pentru noi in fata Tatalui.

Nu imi este usor sa scriu aceste randuri, pentru ca ma aflu chiar in cazul descris, insa stiu sigur ca daca ma pocaiesc, Dumnezeu este credincios fagaduielii Sale si ma iarta. Tot ce am de facut este sa ma pocaiesc, sa veghez mai mult si mai bine pe viitor si sa Ii multumesc pentru mila Sa imposibil de inteles.

Poate ca El deja m-a iertat, eu inca nu m-am iertat. Dar orice este posibil, cu ajutorul Lui.

7 comments:

  1. Asa am crezut si eu, ca odata rastignita firea pamanteasca , voi scapa de omul ce vechi, teoretic asa este, dar practic exista o bombardare continua, un atac continuu, pentru ca avem de luptat impotriva duhurilor rautatii , la nivel spiritual, si daca un moment lipseste inarmarea, vegherea, atunci suntem loviti in locul unde nu ne-am protejat.
    Dragostea lui Dumnezeu intrece orice limita, noi nu putem iubi ca si El, cred ca de aceea ne este greu sa iertam pe altii, dar si pe noi. El insa, stie din ce suntem facuti. Cred ca este important sa avem mereu in noi dorinta de sfintire si de a-I fi placuti in toate.

    ReplyDelete
  2. ...pacat ar cam fi tot ceea ce nu e dupa voia lui Dumnezeu.
    Aici depinde de fiecare de cat cunoastem,unde am invatat pocainta ,de la cine? cum stim s-o traim? Si mai important cum vrem s-o traim?

    In Luca10 cu27;El a răspuns: „Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta, cu tot sufletul tău, cu toată puterea ta şi cu tot cugetul tău; şi pe aproapele tău ca pe tine însuţi." Isi doreste cineva sa-i fie rau ?Nu prea cred.
    Iar daca te concentrezi sa traiesti si sa iubesti asa cum ar vrea Dumnezeu, nu mai ai timp sa te gandesti sa urasti
    Aici vom constata cine este pe primul loc in viata noastra? Este Domnul Isus sau doar ceea ce El ne-a dat,ca dar,in viata?

    Cine poate rani atat de greu sa nu poti ierta?
    Aici cred ca depinde de noi ce valoare dam celui ce (ne)greseste.Fiecare greseste "in felul sau". (Unii poate nedandu-si seama ca gresesc fiind educati altfel)
    Putin mai multa veghere si sensibilitate la cei din jurul nostru ,si un indemn extrem de important pentru mine:"feriti-va de orice vi se pare rau"

    ReplyDelete
  3. Bine ai venit printre pamanteni!
    Domnul cu tine!

    ReplyDelete
  4. Ai uitat de două aspecte: de Satana şi îngerii lui care ne doresc răul, şi au poartă de intrare firea pământească. Şi despre fraţi , sau duhovnic, la noi. De unele păcate nu scăpăm aşa uşor. Cu noi suntem cei mai indulgenţi. Cu judecata suntem mai aspri faţă de fraţii noştri , decât cu noi. De aceea trebuie să ne „pârâm” fraţilor noştri, şi Domnului să ne ierte.

    ReplyDelete
  5. @Liviu Nu am uitat, ei clar sunt acolo, eu ma gandeam mai mult la cele spuse de Pavel, ca de fapt pofta exista in noi si Satana se foloseste de asta. El o atata, te impinge spre pacat, dar nu te poate face sa pacatuiesti, aici intervine alegerea ta.
    Iar referitor la marturisire, este foarte buna, oricui ai face-o. Insa cateodata, nu stiu daca ti s-a intamplat, nu te poti ierta pe tine insuti, ai un sentiment de vinovatie care te urmareste, desi poate ai marturisit si Dumnezeu te-a iertat. Multi crestini se pierd din aceasta cauza, Satana lucreaza si in acest mod.
    Cel putin eu asa vad lucrurile.

    ReplyDelete
  6. @Symona Corect, niciodata nu scapam de fire si batalia este continua, ba chiar cred ca devine din ce in ce mai grea cu timpul. Cel rau se va impotrivi din ce in ce mai mult si va ridica din ce in ce mai multe bariere. Insa cu ajutorul Domnului putem trece peste toate biruitori.

    ReplyDelete

 

Dumnezeu este dragoste

Grab this Headline Animator

Dovezi in favoarea lui Dumnezeu

Grab this Headline Animator