Wednesday 11 March 2009

de la Vladimir Pustan - Examenele iubirii

M-a intrebat o tanara saptamana trecuta care sunt testele pe care iubirea trebuie sa le treaca pentru a sti ca e iubire adevarata sau surogat. Care e diferenta, cine face diferenta si cum putem avea certitudini intr-o lume plina de incertitudini?

Jertfirea ar fi unul din lucrurile indispensabile. O iubire care nu asteapta, care vrea totul fara sa dea nimic, o iubire egocentrica e semn rau ca si o cucuvea pe casa.

Apoi vine maleabilitatea. Dragostea acopera, zice Biblia, nu schimba. Acopera. In dragoste, greselile, scaparile; a sti sa lasi de la tine, sa treci cu vederea lucruri neesentiale. Pocainta nu-i unul dintre acestea.

Cum te comporti in despartire temporara, cand el trebuie sa plece trei luni in Spania? Minulescu spunea in proza "Corigent la limba romana" ca dragostea se masoara dupa durata absentei si lungimea despartirii. Stii sa astepti?

Ce valori sanctifica iubirea voastra? Cele trecatoare sau cele perene? Dumnezeu e pe primul loc? Daca nu este El, nu-ti face iluzii, ca nici tu nu esti. Este el. Un om ce nu-L pune pe Dumnezeu pe primul loc se pune pe sine, nu pe altul.

Dragostea nu sta in vorbe, auzim mereu. Nu crede asta. Are nevoie de cuvinte frumoase, de gesturi tandre ( nu pipaieli ), are nevoie sa surprinda. Dragostea sta in fapte, in a te lasa pe tine dand, cu bucurie, celuilalt.

Aveam la facultate un student indragostit lulea de o studenta. Frumosi si destepti. La un examen, lui i-am dat nota 7, iar ei, nota 8. A venit la mine si mi-a zis:"Prietena mea are numai note de 10, nu-i strica, te rog, media!" L-am intrebat daca o iubeste.

"Grozav!" mi-a zis. "Atunci iau de la tine doua puncte si-ti dau 5, le pun la ea si-i dau 10." "Nu este alta cale?" "Nu.". A murit si a inviat de cateva ori in noaptea aceea. Dimineata, cu ochii nedormiti, mi-a zis stins:"Accept."
Apoi s-au casatorit

No comments:

Post a Comment

 

Dumnezeu este dragoste

Grab this Headline Animator

Dovezi in favoarea lui Dumnezeu

Grab this Headline Animator