Iertarea nu inseamna uitare. Uitarea poate fi un efect secundar pe termen lung al iertarii, dar nu este niciodata un mijloc de a obtine iertarea. Cand Dumnezeu spune ca nu-si va mai aduce aminte de pacatele noastre ( Evrei 10.17). El nu vrea sa spuna: "Le voi uita".
Dumnezeu este atotcunoscator; El nu poate uita. Mai degraba nu va mai folosi niciodata trecutul impotriva noastra. El il va indeparta de noi pe "cat este de departe rasaritul de apus" (Psalmul 13:12).
(...)
Iertarea nu inseamna ca trebuie sa ingadui pacatul. (...) A ierta pe cineva nu inseamna ca trebuie sa fii stergatorul de picioare a unor nesfarsite pacate. E foarte bine sa-i ierti cuiva pacatele trecute si, in acelasi timp, sa iei masuri impotriva celor viitoare.
Iertarea nu implic razbunarea sau plata pentru cele suferite. "Cu alte cuvine, ar trebui sa-i las sa-mi scape din mana?", puteti intreba. Da, sa-i lasi sa scape din mana ta stiind ca Dumnezeu nu-i va scapa din mana Sa. S-ar putea sa ai impresia ca ceri sa se faca dreptate, insa tu nu esti un jucator impartial. Dumnezeu este Judecatorul care face dreptate peste toate lucrurile. "'Razbunarea este a Mea; Eu voi rasplati', zice Domnul" (Romani 12.19). "Dar unde este dreptatea?", intreaba victimele. Este in rastignirea lui Hristos. Hristos a murit "o data pentru totdeauna"(Romani 6:10). A murit pentru pacatele lui, ale ei, ale tale, ale mele.
Iertarea inseamna a consimti sa traiesti cu consecintele pacatului unei alte persoane. In realitate, vei fi nevoit sa traiesti cu consecintele pacatului celui ce l-a facut, fie ca-i oferi iertarea sau nu. De exemplu, imagineaza-ti ca un membru al bisericii vine la tine si spune: "Te-am barfit prin tot orasul. Vei putea sa ma ierti?" Nu poti retracta o barfa, la fel cum nu poti baga paste de dinti inapoi in tub. Vei trai cu urmarile barfelor pe care persoana respectiva le-a raspandit, indiferent cum vei reactiona fata de cel care le-a scornit. Traim cu totii consecintele pacatului lui Adam. Singura alternativa reala este sa traiesti cu aceste consecinte lasandu-te robit de amaraciune, ori sa traiesti in libertatea iertarii.
Nu ii ierti pe ceilalti spre binele lor; o faci spre binele tau.
*preluat din "Biruinta asupra intunericului" de Neil T. Anderson"
Monday, 27 April 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment