Tuesday 28 April 2009

Cum sa cred daca atatia crestini sunt ipocriti?

Una din marile pricini de poticnire pentru atei este ca bisericile sunt pline de ipocriti. Acest articol va examina ceea ce Isus si Biblia spun despre ipocrizia celor care se pretind crestini.

Ce este ipocrizia?

Definitia conform Dex-ului:

IPOCRIZÍE s. duplicitate, falsitate, făţărnicie, minciună, perfidie, prefăcătorie, viclenie, vicleşug, (livr.) fariseism, machiavelism, tartuferie, tartufism, (rar şi fam.) machiaverlâc, (înv.) făţărie, prefăcanie, prefăcătură, procleţie, (fig.) iezuitism, mascaradă. (~ cuiva în comportare.)


Deci, un ipocrit religios, este prin definitie un necredincios, din moment ce el doar pretinde ca este un credincios. Un ipocrit nu este o persoana care comite pacate "ocazionale" ( totii oamenii pacatuiesc ocazional ), ci o persoana care pacatuieste in mod constant. Adevarul este ca ipocrizia este o problema pentru cei care "pretind" ca Il urmeaza pe Dumnezeu de multa vreme. Este foarte usor sa te obisnuiesti cu anumite lucruri si sa le faci ca un automat.

Ce a avut de spus Isus despre ipocrizie si ipocriti?

Dintre toti predicatorii si profetii din Biblie, Isus are cele mai multe de spus despre ipocrizie si ipocriti. Deoarece El nu s-a sfiit sa vorbeasca despre acest subiect ci a confruntat direct ipocritii religiosi din perioada Sa ( carturarii si fariseii ), acestia l-au urat, sfarsind prin a-L aresta si acuza cu ajutorul martorilor mincinosi. Iata o lista a ipocriziilor condamnate de Isus:

Ajutorarea saracilor pentru a fi recunoscut de altii:
Matei 6:2
Tu, dar, când faci milostenie, nu suna cu trâmbiţa înaintea ta, cum fac făţarnicii, în sinagogi şi în uliţe, pentru ca să fie slăviţi de oameni. Adevărat vă spun, că şi-au luat răsplata.

Rugaciunea in public pentru a fi "recunoscut" ca un om credincios:
Matei 6:5
Când vă rugaţi, să nu fiţi ca făţarnicii, cărora le place să se roage stând în picioare în sinagogi şi la colţurile uliţelor, pentru ca să fie văzuţi de oameni. Adevărat vă spun, că şi-au luat răsplata.

"Publicizarea" postirii pentru a fi vazut de altii:
Matei 6:16
Când postiţi, să nu vă luaţi o înfăţişare posomorâtă, ca făţarnicii, care îşi sluţesc feţele, ca să se arate oamenilor că postesc. Adevărat vă spun, că şi-au luat răsplata.

Criticarea comportamentului altora, atunci cand al tau e mai rau:
Matei 7:5
Făţarnicule, scoate întâi bârna din ochiul tău, şi atunci vei vedea desluşit să scoţi paiul din ochiul fratelui tău.

Luca 6:42 Sau cum poţi să zici fratelui tău: ,Frate, lasă-mă să-ţi scot paiul din ochi' şi, când colo, tu nu vezi bârna din ochiul tău? Făţarnicule, scoate întâi bârna din ochiul tău, şi atunci vei vedea desluşit să scoţi paiul din ochiul fratelui tău.

Onorarea lui Dumnezeu doar prin vorbe sau ritualuri:
Matei 15:7
Făţarnicilor, bine a prorocit Isaia despre voi, când a zis:
Matei 15:8 ,Norodul acesta se apropie de Mine cu gura şi mă cinsteşte cu buzele, dar inima lui este departe de Mine.
Matei 15:9 Degeaba Mă cinstesc ei, învăţând ca învăţături nişte porunci omeneşti."

Marcu 7:6 Isus le-a răspuns: "Făţarnicilor, bine a prorocit Isaia despre voi, după cum este scris: ,Norodul acesta Mă cinsteşte cu buzele, dar inima lui este departe de Mine.
Marcu 7:7 Degeaba Mă cinstesc ei, dând învăţături care nu sunt decât nişte porunci omeneşti.'
Marcu 7:8 Voi lăsaţi porunca lui Dumnezeu, şi ţineţi datina aşezată de oameni, precum: spălarea ulcioarelor şi a paharelor, şi faceţi multe alte lucruri de acestea."

Testarea altor oameni, pentru ca tu sa iesi in avantaj:
Matei 22:18
Isus, care le cunoştea vicleşugul, a răspuns: "Pentru ce Mă ispitiţi, făţarnicilor?

Marcu 12:15 Să plătim sau să nu plătim?" Isus le-a cunoscut făţărnicia, şi le-a răspuns: "Pentru ce Mă ispitiţi? Aduceţi-Mi un ban (Greceşte: dinar.) ca să-l văd."

Amagirea altora si indepartarea lor de Dumnezeu:
Matei 23:13
Vai de voi, cărturari şi Farisei făţarnici! Pentru că voi închideţi oamenilor Împărăţia cerurilor: nici voi nu intraţi în ea, şi nici pe cei ce vor să intre, nu-i lăsaţi să intre.

Prigonirea saracilor si vaduvelor:
Matei 23:14
Vai de voi, cărturari şi Farisei făţarnici! Pentru că voi mâncaţi casele văduvelor, în timp ce, de ochii lumii, faceţi rugăciuni lungi; de aceea veţi lua o mai mare osândă.

Invatarea prozelitilor sa fie la fel de ipocriti sau chiar mai rau:
Matei 23:15
Vai de voi, cărturari şi Farisei făţarnici! Pentru că voi înconjuraţi marea şi pământul, ca să faceţi un tovarăş de credinţă; şi, după ce a ajuns tovarăş de credinţă, faceţi din el un fiu al gheenei, de două ori mai rău decât sunteţi voi înşivă

Indeplinirea obligatiilor la biserica, dar neglijarea dreptatii si milei:
Matei 23:23
Vai de voi, cărturari şi Farisei făţarnici! Pentru că voi daţi zeciuială din izmă, din mărar şi din chimen, şi lăsaţi nefăcute cele mai însemnate lucruri din Lege: dreptatea, mila şi credincioşia; pe acestea trebuia să le faceţi, şi pe acelea să nu le lăsaţi nefăcute.

Afisarea unei fatade pentru a impresiona placut, cand realitatea consta in necumpatare si faradelege:
Matei 23:25
Vai de voi, cărturari şi Farisei făţarnici! Pentru că voi curăţiţi partea de afară a paharului şi a blidului, dar înăuntru sunt pline de răpire şi de necumpătare.

Matei 23:27 Vai de voi, cărturari şi Farisei făţarnici! Pentru că voi sunteţi ca mormintele văruite, care, pe dinafară se arată frumoase, iar pe dinăuntru sunt pline de oasele morţilor şi de orice fel de necurăţenie.
Matei 23:28 Tot aşa şi voi, pe dinafară vă arătaţi neprihăniţi oamenilor, dar pe dinăuntru sunteţi plini de făţărnicie şi de fărădelege.

Matei 23:29 Vai de voi, cărturari şi Farisei făţarnici! Pentru că voi zidiţi mormintele proorocilor, împodobiţi gropile celor neprihăniţi,
.............
Matei 23:34 De aceea, iată, vă trimit prooroci, înţelepţi şi cărturari. Pe unii din ei îi veţi omorî şi răstigni, pe alţii îi veţi bate în sinagogile voastre, şi-i veţi prigoni din cetate în cetate;

Grija mai mare pentru proprietatea ta decat pentru un om:
Luca 13:15
"Făţarnicilor", i-a răspuns Domnul; "oare în ziua Sabatului nu-şi dezleagă fiecare din voi boul sau măgarul de la iesle, şi-l duce de-l adapă?

Cunostintele necesare pentru a interpreta tot felul de semne, dar lipsa corectitudinii:
Luca 12:56
Făţarnicilor, faţa pământului şi a cerului ştiţi s-o deosebiţi: vremea aceasta cum de n-o deosebiţi?
Luca 12:57 Şi pentru ce nu judecaţi şi voi singuri ce este drept?

Isus ne spune ca acei care practica ipocrizia vor fi trimisi in iad, afirmand ca ei sunt in realitate necredinciosi (1). In alte carti ale Noului Testament, ipocrizia este asociata cu rautatea(2), minciuna(3), pervertirea Evangheliei(4), invidia si calomnia(5), gelozia si ambitiile personale(6). Iacov ne arata contradictia dintre raul ipocriziei si "intelepciunea de sus", care este caracterizata ca "întâi, curată, apoi paşnică, blândă, uşor de înduplecat, plină de îndurare şi de roade bune, fără părtinire, nefăţarnică."

Ipocritii actuali

Media adora sa puna la zid un predicator "crestin" atunci cand acesta comite un pacat sexual, cel mai recent exemplu fiind Ted Haggard, care predica cu tarie impotriva practicilor homosexuale, in timp ce el insusi era implicat in asa ceva. Toata lumea iubeste sa urasca un ipocrit. Nu este surprinzator ca exista ipocriti astazi, asa cum erau si in vremea lui Isus. Profetul Vechiului Testament, Daniel, chiar a prezis ca in zilele din urma vor fi foarte multi ipocriti, pentru ca pretul credintei ar putea fi insasi viata (7). Isus, deasemenea, a prezis ca multi vor rataci (8), desi vor pretinde, in Ziua Judecatii, ca au fost discipolii sai:

Matei 7:21 Nu orişicine-Mi zice: "Doamne, Doamne!" va intra în Împărăţia cerurilor, ci cel ce face voia Tatălui Meu care este în ceruri.
Matei 7:22 Mulţi Îmi vor zice în ziua aceea: "Doamne, Doamne! N-am prorocit noi în Numele Tău? N-am scos noi draci în Numele Tău? Şi n-am făcut noi multe minuni în Numele Tău?"
Matei 7:23 Atunci le voi spune curat: "Niciodată nu v-am cunoscut; depărtaţi-vă de la Mine, voi toţi care lucraţi fărădelege."

Crestinismul nu ar trebui judecat pe baza faptelor celor care se pretind crestini, cand in realitate ei practica opusul invataturilor.

Concluzie

Crestinii sunt deseori acuzati de ipocrizie. Totusi, Biblia arata foarte clar ca acei care practica ipocrizia nu sunt crestini, ci vor fi judecati ca necredinciosi si trimisi in iad. Daca esti un ateu, acesta e un motiv bun, pentru a reflecta la credinta crestina, pentru ca nu vei vrea sa sfarsesti in iad impreuna cu toti ipocritii. Nu stiu cat de multi fatarnici sunt in biserici, dar tu, cand citesti acest articol, ar trebui sa iei aminte la invataturile si trairea Domnului Isus, si pe aceastea sa le urmezi.

"Înţelepciunea care vine de sus, este, întâi, curată, apoi paşnică, blândă, uşor de înduplecat, plină de îndurare şi de roade bune, fără părtinire, nefăţarnică."
Iacov 3:17

1.
Matei 24:51 îl va tăia în două, şi soarta lui va fi soarta făţarnicilor; acolo va fi plânsul şi scrâşnirea dinţilor.

Matei 13:41 Fiul omului va trimite pe îngerii Săi, şi ei vor smulge din Împărăţia Lui toate lucrurile, care sunt pricină de păcătuire şi pe cei ce săvârşesc fărădelegea,
Matei 13:42 şi-i vor arunca în cuptorul aprins; acolo va fi plânsul şi scrâşnirea dinţilor

2.
Romani 12:9 Dragostea să fie fără prefăcătorie. Fie-vă groază de rău, şi lipiţi-vă tare de bine.

3.
1 Timotei 4:2 abătuţi de făţărnicia unor oameni care vorbesc minciuni, însemnaţi cu fierul roşu în însuşi cugetul lor.

1 Petru 2:1 Lepădaţi dar orice răutate, orice vicleşug, orice fel de prefăcătorie, de pizmă şi de clevetire;

4.
Galateni 2:13 Împreună cu el au început să se prefacă şi ceilalţi Iudei, aşa că până şi Barnaba a fost prins în laţul făţărniciei lor.
Galateni 2:14 Când i-am văzut eu că nu umblă drept după adevărul Evangheliei, am spus lui Chifa în faţa tuturor: "Dacă tu, care eşti Iudeu, trăieşti ca Neamurile, şi nu ca Iudeii, cum sileşti pe Neamuri să trăiască în felul Iudeilor?"

5.
1 Petru 2:1 Lepădaţi dar orice răutate, orice vicleşug, orice fel de prefăcătorie, de pizmă şi de clevetire;

6.
Iacov 3:14 Dar dacă aveţi în inima voastră pizmă amară şi un duh de ceartă, să nu vă lăudaţi şi să nu minţiţi împotriva adevărului.
Iacov 3:15 Înţelepciunea aceasta nu vine de sus, ci este pământească, firească (Greceşte: sufletească.); drăcească.
Iacov 3:16 Căci acolo unde este pizmă şi duh de ceartă, este tulburare şi tot felul de fapte rele.
Iacov 3:17 Înţelepciunea care vine de sus, este, întâi, curată, apoi paşnică, blândă, uşor de înduplecat, plină de îndurare şi de roade bune, fără părtinire, nefăţarnică.

7.
Daniel 11:34 Când vor cădea, vor fi ajutaţi puţin, şi mulţi se vor uni cu ei din făţărnicie.
Daniel 11:35 Chiar şi din cei înţelepţi, mulţi vor cădea, ca să fie încercaţi, curăţiţi şi albiţi, până la vremea sfârşitului, căci sfârşitul nu va fi decât la vremea hotărâtă.

8.
1 Ioan 3:10 Prin aceasta se cunosc copiii lui Dumnezeu şi copiii diavolului. Oricine nu trăieşte în neprihănire, nu este de la Dumnezeu; nici cine nu iubeşte pe fratele său.


Tradus cu acordul autorului de: Crestinul
Articolul original aici

No comments:

Post a Comment

 

Dumnezeu este dragoste

Grab this Headline Animator

Dovezi in favoarea lui Dumnezeu

Grab this Headline Animator